Till senaste kommentaren

Rapsolja i ersättning till bebis

Hej på BVC har vi länge rekommenderat föräldrar att sätta 0,5-1 tsk  1-2 ggr/dag rapsolja i ersättningen om barnen är trög i magen. Dessa råd ges till barn mindre än 6 månader. Nu har jag precis fått höra att detta råd inte ska ges. Det står även bland era rekommendationer : "Blanda inte heller i olja eller andra ingredienser i ersättningen du köper". Jag undrar vad grunden är till dessa rekommendationer? Förstörs ersättningen av oljan? Blir barnet för mätt av oljan och får inte i sig tillräckligt med ersättning? Hindrar oljan näringsupptag från ersättningen? Annat?

Anna-Lena Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Anna-Lena!

    Anledningen till att vi skriver att man inte bör tillsätta olja eller andra ingredienser i ersättning är att den är anpassad för näringsbehovet hos spädbarn. Tillsätter man något annat finns det risk för att balansen mellan olika näringsämnen rubbas. 2 tsk olja kan verka lite, men det motsvarar mer än 10 % av barnets energiintag.

    Dessutom finns det ingen evidens för att olja skulle hjälpa mot förstoppning. Det är därför bättre att byta till en annan ersättning i stället för att tillsätta olja. Vid stora problem finns även läkemedel att ta till.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.