Till senaste kommentaren

Rapsolja i ersättning till bebis

Hej på BVC har vi länge rekommenderat föräldrar att sätta 0,5-1 tsk  1-2 ggr/dag rapsolja i ersättningen om barnen är trög i magen. Dessa råd ges till barn mindre än 6 månader. Nu har jag precis fått höra att detta råd inte ska ges. Det står även bland era rekommendationer : "Blanda inte heller i olja eller andra ingredienser i ersättningen du köper". Jag undrar vad grunden är till dessa rekommendationer? Förstörs ersättningen av oljan? Blir barnet för mätt av oljan och får inte i sig tillräckligt med ersättning? Hindrar oljan näringsupptag från ersättningen? Annat?
Anna-Lena Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anna-Lena!

  Anledningen till att vi skriver att man inte bör tillsätta olja eller andra ingredienser i ersättning är att den är anpassad för näringsbehovet hos spädbarn. Tillsätter man något annat finns det risk för att balansen mellan olika näringsämnen rubbas. 2 tsk olja kan verka lite, men det motsvarar mer än 10 % av barnets energiintag.

  Dessutom finns det ingen evidens för att olja skulle hjälpa mot förstoppning. Det är därför bättre att byta till en annan ersättning i stället för att tillsätta olja. Vid stora problem finns även läkemedel att ta till.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B
 • Hej Åsa B.
  Vårt 2 månader gamla barn som enbart äter ersättning har för vana av att bajsa var 3e dag ungefär och vi fick precis rekommendationen från barnakuten i Kalmar att tillsätta 5 ml rapsolja i ersättningen ett par gånger om dagen för att hjälpa till att smörja tarmen så att hon bajsar varje dag.
  Hur kommer det sig att vi får den rekommendationen av läkare och barnmorskor, samtidigt som ni på livsmedelsverket säger tvärt nej?

  Prata gärna ihop er med sjukvården så att man som förälder vet vad som gäller.
  Viktor
 • Hej Viktor!

  Vi har haft en dialog med barnhälsovården om detta. Däremot har vi inte haft någon motsvarande kontakt med alla barnakutmottagningar. Jag har just skrivit till några kontaktpersoner inom barnhälsovården för att höra med dem om hur vi kan nå ut med informationen till andra berörda mottagningar.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B
 • Hej! Vi har fått rådet från att ge vår sju månader gamla dotter två teskedar med rapsolja varje dag för att hon ska gå upp mer i vikt. Eftersom hon inte äter gröt eller annan föda vi kan blanda ut det i måste vi ge det på sked eller med spruta direkt in i munnen. Vi upplever det som mycket att få i henne varje dag, vanligtvis blir det bara ca 5 ml som vi kommit upp i i slutet av dagen. Första dagen gav vi henne ca 5 ml på en gång och då kräktes hon mer än hon någonsin har gjort tidigare och vår upplevelse var att allt hon hade i magsäcken kom upp igen.

  ​Är rapsolja rekommenderat av LMV att användas för bebisar på detta sätt för detta ändamål?

  Varma hälsningar,
  Matilda

  Matilda
 • Hej Matilda!

  Livsmedelsverket kan bara ge generella råd, men ibland behöver de anpassas på grund av olika sjukdomstillstånd eller andra problem. Den anpassningen görs av vården. De kan ha en dialog med varje patient/familj för att hitta en lösning som fungerar. Så rådgör med dem om vad som är den bästa lösningen för just ert barn.

  Vänliga hälsningar
  Åsa B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.