Till senaste kommentaren

Magra mejeriprodukter i förskola och skola

Varför rekommenderar Livsmedelsverket magra mejeriprodukter i förskolan och skolan?
Livsmedelsverket (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!

  Barn behöver fett, men rätt sorts fett. Oljor och andra nyckelhålsmärkta matfetter innehåller omättade fetter som många barn behöver äta mer av. I rapsolja finns det särskilt nyttiga omega-3-fettet som inte kroppen kan bilda själv.

  Mättat fett
  Det mättade fettet är mindre nyttigt och finns exempelvis i smör, gräddprodukter och feta charkprodukter.

  Extra fett till småbarn
  Servera helst matfetter berikade med D-vitamin. Barn upp till två år behöver lite extra fett, och då framför allt i form av fleromättat fett. En tesked olja eller flytande matfett, gärna rapsoljebaserat, per portion brukar vara lagom.

  På Livsmedelsverkets faktasidor finns mer information och råd om att välja bra matfett.

  Välkommen med frågor om detta.
  Livsmedelsverket
 • Hänger ni verkligen med forskningen här? Mättat fett är viktigt för hjärnans utveckling. Vi får det med bröstmjölken.
  KLARA
 • Det stämmer att bröstmjölken innehåller mättat fett, men den innehåller också fleromättade fettsyror och det är de som är viktiga för hjärnans utveckling.
  Åsa B
 • Hej. Det verkar som att ni litar och lutar er åt who alldeles för mycket. Detta gällande konsumtion av fett. Och för växande kroppar extra viktigt. Kan ni förklara vilken forskning som visar att det naturliga fetter från klövdjur, mejeriprodukter är fel? Medans processade fetter baserade på frön och innehållsdeklaration som är lång och svårtydlig är bra?? Var i människans evolution förekom det att vi åt rapsolja? Evolution har ju skapat oss. Jag önskar att mitt barn slutar äta Lätta på smörgåsen i skolan.
  Niclas
 • Hej Niclas!

  Det är inte så att fetter från mejeriprodukter är "fel", men det finns positiva hälsoeffekter av att byta ut en del av det mättade fettet i kosten mot omättade. Det kan du läsa mer om i det här svaret: Mättat fett - hjärt- och kärlsjukdomar?

  Vänliga hälsningar
  Åsa B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.