Till senaste kommentaren

Mättat fett - hjärt- och kärlsjukdomar?

Hej.

Undrar om det fortfarande sägs att mättat fett höjer risk för hjärtsjukdomar?? Tycker och tänker isåfall att mängden hjärtsjukdom borde vara mycket högre med tanke på det intaget vi har här i Sverige. Har läst mycket om studier som säger att så inte är fallet. Vill gärna höra ett direkt svar med någon studie som grund.

Kommentarer

 • Hej!
  Hjärt-och kärlsjukdom är den vanligast sjukdomen i Sverige. Matvanor, fysisk aktivitet, rökning med mera påverkar risken att insjukna.

  I hälsosamma matvanor ingår bland annat mycket grönsaker och frukt, fullkorn, fetter med hög halt av fleromättat fett, fisk och magra mejeriprodukter. Samtidigt ingår endast små mängder av kött, salt, alkohol, livsmedel med hög halt av mättat fett och livsmedel med mycket socker. Det är alltså fler livsmedel än fetterna som spelar roll.

  Vad gäller fettet så finns en stor mängd forskningsartiklar. En sammanfattning av dessa publicerades i de nordiska närings-rekommendationerna, NNR, 2012. systematisk litteraturgenomgång av all forskning på fett . Det är den mest omfattande genomgång av den vetenskapligt publicerade litteraturen som gjorts på området och omfattar forskningsrapporter från hela världen. En mycket kort sammanfattning finns i slutet av denna faktaskrift om fett.

  Mer av omättat fett och mindre av mättat är bra för hjärtat
  Om man jämför slutsatserna från genomgången av den vetenskapliga litteraturen med de matvanor som är vanliga i Sverige ser man att de flesta inte når upp till det rekommenderade intaget av enkel- och fleromättade fetter, utan har ett för högt intag av mättade fetter. De allra flesta i Sverige skulle alltså behöva äta mer av de livsmedel som innehåller omättat och fleromättat fett och minska på de livsmedel som innehåller mättat fett.

  Man kan äta många olika livsmedel som innehåller fett, men man behöver variera sig för att få i sig alla typer av fett. Slutsatsen från den vetenskapliga litteraturen är att en sådan förändring skulle minska förekomsten av hjärt- och kärlsjukdom i befolkningen.

  Vänliga hälsningar
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.