Kolsyrat vatten i skolan?

Hej,

Vi har funderingar på att erbjuda kolsyrat vatten som alternativ till vanligt vatten och mjölk på vår skola. Vi försöker förstå om det finns några kända risker/biverkningar (rörande tänder eller mage) kring detta. Kan ni vägleda oss?

MVH
Kalle
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej,
  Livsmedelsverket avråder inte från kolsyrat vatten i skolan. Vi rekommenderar generellt vatten som måltidsdryck och vi framhåller att kranvatten håller bra kvalitet och kan vara att föredra framför förpackat vatten ur miljö- och resurssynpunkt: Dricksvatten (livsmedelsverket.se)

  När det gäller tandhälsan ligger det utanför Livsmedelsverkets ansvarsområde, men av information från sjukvårdsansvariga organisationer framgår att om det kolsyrade vattnet inte är smaksatt har kolsyran i sig ingen betydelse för tandhälsan. Kolsyran sänker vattnets pH en aning, men dricker man kolsyrat vatten (som inte är smaksatt) i samband med måltid har det alltså sannolikt ingen betydelse för tandhälsan.

  Vi ser inga hälsoproblem med att servera kolsyrat vatten (utan smaksättning) i samband med måltiden i skolan. Däremot skulle det kunna vara motiverat att närmare undersöka aspekter både om miljö och hållbara matvanor.

  Här är länkar till vår information om  måltider i förskolan och för måltider i skolan.
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.