Sök gärna bland tidigare frågor i forumet så kan du snabbt få svar. Företag finner även svar på Företagande, regler & kontroll. Gravida kan använda "Fråga Liv" via Mat för gravida.
Livsmedelsverket ger inte personliga kostråd. Vi ger generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa, och generella svar på företagsfrågor om kontroll och regler. Vid specifika företagsfrågor, kontakta din kontrollmyndighet.
Frågorna hanteras säkert. Ditt svar innehåller en länk som bara du når. Ange inte uppgifter som kan kopplas till dig. Om vi synliggör frågor, tar vi bort personliga uppgifter. Du måste inte ange ditt riktiga namn men mejladress behövs för att få svar.
Läs mer i vår policy nedan.
I våra råd Nationella riktlinjer för måltider i förskolan står det så här:
För små barn är mellanmålen viktigare än för vuxna, och bidrar med större andel av barnets totala närings- och energiintag. Därför behöver även mellanmålen vara näringsrika, både när de serveras på förskolan eller vid utflykter. Frukosten kan vara något större än mellanmålen. För att frukost och mellanmål ska ge tillräckligt med näring kan de gärna planeras utifrån tre byggstenar:
• Frukt och grönsaker.
• Mjölkprodukt (alternativt berikade livsmedel från växtriket, exempelvis havredryck).
• Bröd med pålägg och/eller flingor eller müsli.
Mellanmål och frukost bör inte inkludera söta och näringsfattiga livsmedel, som exempelvis sötad yoghurt, fruktkräm, nyponsoppa, saft, glass eller bakverk. De ger energi men för mycket socker och för lite näring.
Tillsammans bör frukost, lunch och mellanmål i förskolan ge cirka 70 procent av dagsbehovet.
Det är bra att få barn och unga att äta mer frukt och grönsaker och ibland kan en fruktpaus fungera bra som ett mindre mellanmål. Men att alltid bara servera mellanmål i form av frukt kan riskera att barnen får i sig för lite både energi och näring under en dag.