Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
I våra råd Nationella riktlinjer för måltider i förskolan står det så här:
För små barn är mellanmålen viktigare än för vuxna, och bidrar med större andel av barnets totala närings- och energiintag. Därför behöver även mellanmålen vara näringsrika, både när de serveras på förskolan eller vid utflykter. Frukosten kan vara något större än mellanmålen. För att frukost och mellanmål ska ge tillräckligt med näring kan de gärna planeras utifrån tre byggstenar:
• Frukt och grönsaker.
• Mjölkprodukt (alternativt berikade livsmedel från växtriket, exempelvis havredryck).
• Bröd med pålägg och/eller flingor eller müsli.
Mellanmål och frukost bör inte inkludera söta och näringsfattiga livsmedel, som exempelvis sötad yoghurt, fruktkräm, nyponsoppa, saft, glass eller bakverk. De ger energi men för mycket socker och för lite näring.
Tillsammans bör frukost, lunch och mellanmål i förskolan ge cirka 70 procent av dagsbehovet.
Det är bra att få barn och unga att äta mer frukt och grönsaker och ibland kan en fruktpaus fungera bra som ett mindre mellanmål. Men att alltid bara servera mellanmål i form av frukt kan riskera att barnen får i sig för lite både energi och näring under en dag.