Välkommen!
Vi svarar enbart under vardagar. Om du söker här i forumet kanske du får hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
Soja- och ärtfärs består nästan helt och hållet av baljväxter och är därför jämförbar med sådana. Både soja- och ärtfärs innehåller till exempel mer järn per 100 gram än nötfärs. Järnet i kött och köttfärs tas dock upp i högre grad i kroppen. Järn förekommer nämligen i olika former som är olika lätta för kroppen att tillgodogöra sig. Dessutom har kött en så kallad "köttfaktor" som gör att järnet tas upp bättre. Fisk, särskilt fet fisk som till exempel lax, innehåller de viktiga omega-3-fettsyrora EPA och DHA. Dessa finns varken i soja-, ärtprotein eller kött.
Den näringsmässiga skillnaden kan vara stor mellan olika produkter
Så kallade köttsubstitut kan mycket väl vara en del av en kost med mindre kött, men näringsmässigt är det stor skillnad mellan kött och ersättningsprodukter för kött. Det kan också vara stor skillnad mellan olika typer av ersättningsprodukter för kött. Biotillgängligheten av järn och zink i olika ersättningsprodukter för kött är något vi behöver få mer kunskap om.
Ultraprocessade livsmedel
Många ultraprocessade livsmedel är ohälsosamma, men det beror mer på vad de innehåller än på graden av processning. Problemet med begreppet ultraprocessat är att vissa livsmedel som är hälsosamma kan dömas ut som ohälsosamma. Sådana exempel är just soja- och ärtfärs.
Här kan du läsa lite mer om hur Livsmedelsverket ser på Ultraprocessad mat (livsmedelsverket.se).
Jämför näringsvärden av olika livsmedel i vår databas Sök näringsinnehåll
I Livsmedelsverkets näringsdatabas finns uppgifter om näringsinnehåll i t.ex. soja-, ärt- eller nötfärs och du kan jämföra innehållet i mer än 2000 olika livsmedel och maträtter.
Här kan du läsa om hur du söker och om de olika funktioner som finns i livsmedelsdatabasen.
Ät varierat
Vårt viktigaste kostråd för barn och vuxna, är att äta varierat, det vill säga att äta många olika sorters mat. Då får man i sig den näring det behöver – protein, kolhydrater, fett samt olika vitaminer och mineraler. Läs mer på våra webbsidor om Kostråden - hitta ditt sätt (livsmedelsverket.se), våra särskilda råd till Barn och ungdomar (livsmedelsverket.se) samt våra sidor om Vegetarisk mat (livsmedelsverket.se) och Vegansk mat (livsmedelsverket.se).
Välkommen åter om du har fler frågor!