Till senaste kommentaren

Ärtfärs och sojafärs - bättre än kött och fisk?

Hej, jag undrar huruvida ultraprocessad mat som ärtfärs, sojafärs osv är på något sätt bättre än vanligt kött/fisk.

mvh
Johan
Johan

Kommentarer

 • Hej, tack för din fråga.

  Soja- och ärtfärs består nästan helt och hållet av baljväxter och är därför jämförbar med sådana. Både soja- och ärtfärs innehåller till exempel mer järn per 100 gram än nötfärs. Järnet i kött och köttfärs tas dock upp i högre grad i kroppen. Järn förekommer nämligen i olika former som är olika lätta för kroppen att tillgodogöra sig. Dessutom har kött en så kallad "köttfaktor" som gör att järnet tas upp bättre. Fisk, särskilt fet fisk som till exempel lax, innehåller de viktiga omega-3-fettsyrora EPA och DHA. Dessa finns varken i soja-, ärtprotein eller kött.

  Den näringsmässiga skillnaden kan vara stor mellan olika produkter
  Så kallade köttsubstitut kan mycket väl vara en del av en kost med mindre kött, men näringsmässigt är det stor skillnad mellan kött och ersättningsprodukter för kött. Det kan också vara stor skillnad mellan olika typer av ersättningsprodukter för kött. Biotillgängligheten av järn och zink i olika ersättningsprodukter för kött är något vi behöver få mer kunskap om.

  Ultraprocessade livsmedel
  Många ultraprocessade livsmedel är ohälsosamma, men det beror mer på vad de innehåller än på graden av processning. Problemet med begreppet ultraprocessat är att vissa livsmedel som är hälsosamma kan dömas ut som ohälsosamma. Sådana exempel är just soja- och ärtfärs.
  Här kan du läsa lite mer om hur Livsmedelsverket ser på Ultraprocessad mat (livsmedelsverket.se).

  Jämför näringsvärden av olika livsmedel i vår databas Sök näringsinnehåll
  I Livsmedelsverkets näringsdatabas finns uppgifter om näringsinnehåll i t.ex. soja-, ärt- eller nötfärs och du kan jämföra innehållet i mer än 2000 olika livsmedel och maträtter.
  Här kan du läsa om hur du söker och om de olika funktioner som finns i livsmedelsdatabasen.

  Ät varierat
  Vårt viktigaste kostråd för barn och vuxna, är att äta varierat, det vill säga att äta många olika sorters mat. Då får man i sig den näring det behöver – protein, kolhydrater, fett samt olika vitaminer och mineraler. Läs mer på våra webbsidor om Kostråden - hitta ditt sätt (livsmedelsverket.se), våra särskilda råd till Barn och ungdomar (livsmedelsverket.se) samt våra sidor om Vegetarisk mat (livsmedelsverket.se) och Vegansk mat (livsmedelsverket.se).

  Välkommen åter om du har fler frågor!
  Bettina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.