Till senaste kommentaren

Vilken ytbehandling ska träskärbrädor ha?

Hej,

Jag funderar på att sälja träskärbrädor och undrar vad för behandling av skärbrädorna bör ha. Har använt rå kallpressad linolja av fin kvalité för skärbrädor till mitt eget hushåll. Har inte märkt något skillnad i smak eller förändring i ingredienserna. Går det bra då att också ha linolja på dom som ska säljas?
Anna

Kommentarer

 • Hej,

  Du behöver säkerställa att din produkt är säker att komma i kontakt med livsmedel.

  Du behöver också försäkra dig om att den olja du använder för träskärbrädorna inte innehåller ämnen som kan migrera till livsmedlen och innebära risk för människors hälsa. Om en olja är till för matlagning, eller om tillverkaren av oljan på annat sätt kan visa att den är ok att använda i kontakt med livsmedel, kan du använda den till skärbrädorna. Det bör framgå av märkningen på oljan. Om det inte gör det behöver du på annat sätt försäkra dig om att den får komma i kontakt med livsmedel.

  Vad säger lagstiftningen?
  Den övergripande lagstiftningen är förordning (EG) nr 1935/2004 – om material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Samtliga tillverkare av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel omfattas även av förordning (EG) nr 2023/2006 om god tillverkningssed (GMP). Sedan finns specifik lagstiftning gällande vissa material (exempelvis plast), dock ej oljor eller trä.

  Läs mer om material i kontakt med livsmedel på Livsmedelsverkets webbplats.

  Ta hjälp av en branschorganisation
  Livsmedelsverket godkänner inga material eller produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Du kan istället kontakta branschorganisationen RISE Innventias näringslivsgrupp Normpack. De utbildar, utvärderar och utfärdar certifikat för material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.

  Christin
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.