Till senaste kommentaren

Vilda örter - livsmedel eller näringstillskott?

Hej!

Jag undrar om det finns någon lista på vilka vilda växter (till exempel nässla, maskros, röllika, kirskål med mera) kan användas som livsmedel och säljas som produkter? Vilka växter räknas som näringstillskott och vilka som livsmedel? Finns det växter som kan endast sägas vara kryddor eller får säljas endast som te?

EU har utgett novel food katalogen men lagstiftningen angående vilda örter tycks variera i olika länder.

Till exempel har Finska Livsmedelsverket gett ut en lista.

Kommentarer

 • Hej Anna!

  Som företagare måste du kunna visa att ingredienserna som du använder är säkra att konsumera. På sidan om kosttillskott på Kontrollwiki finns användbara länkar där du kan börja leta efter information om de växter som du vill använda.

  Det är du som företagare som bestämmer vilken typ av produkt du vill sälja, exempelvis kryddor, te eller kosttillskott. Den informationen förmedlar du till konsumenterna bland annat via en rättvisande beteckning. Om din produkt motsvarar lagens definition för ett kosttillskott får du använda den beteckningen. Då ska reglerna i föreskrift LIVSFS 2003:09 följas.  

  Generellt finns det inga regler som säger att en viss växt får användas i te men inte i en kryddblandning, förutom för de livsmedel som regleras under lagen om nya livsmedel. Där kan det finnas begränsningar. Om så är fallet framgår det av texten i novel food katalogen.
     
  Användbara länkar:
  Kontrollwiki - användbara länkar
  LIVSFS 2003:09
  Information och märkning - obligatorisk information
   
  Vänliga hälsningar,

  Svaret är kvalitetsgranskat 6 februari 2019
  Ulrika A
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.