Vilka är kraven för köttmängd och namn på köttbullar?
Får man oberoende av mängden kött, kalla en produkt för köttbullar? Eller skall de innehålla en viss sorts och mängd kött?
Mvh
Mvh
Följ inlägget
1
följare
Tack för din fråga.
Reglerna för hur mycket kött och vilket kött det ska vara i köttbullar togs bort för nästan 30 år sedan. Numera gäller de regler som gäller för alla livsmedel. De specifika reglerna har alltså bytts ut mot generella regler.
De generella reglerna slår dels fast, att ett livsmedel ska ha en beteckning som säger vad det rör sig om för livsmedel. Till exempel är det inte tillräckligt att bara säga köttbullar, om det är köttbullar av kyckling. Det ska av märkningen klart framgå att det är kycklingkött som ingår. Exakt hur det ska gå till är inte lagstiftat. Det kan till exempel stå Kycklingköttbullar eller Köttbullar av kyckling.
Läs mer på vår sida om livsmedlets beteckning.
De generella reglerna slår vidare fast att mängden av vissa ingredienser måste anges.
Kött i köttbullar är en sådan ingrediens.
Läs mer på vår sida om mängdangivelse.
Om du vill få en överblick över generella märkningskrav, vill jag slå ett slag för vår sida Obligatorisk information - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)
Vänliga hälsningar,