Till senaste kommentaren

Ventilation vid chark- och fiskförsäljning i butikslokal

Hej!
Har en fundering på hur ren luften ska vara som tillförs vid chark- och fiskdisk i en butik.
Om man har ett cirkulerande ventilationssystem med ett extra filter i det system som tillför luften. Räcker det med ett filter med renhetsklass F95?

MVH

Kommentarer

  • Hej Bert!

    Det finns inga krav i livsmedelslagstiftningen om att ett filter behövs eller att det måste vara av en specifik modell. Om det finns risk för kontaminering/förorening av livsmedel som hanteras i chark/fiskdisken med att inte ta "friskluft" till ventilationen bör man överväga annan lösning. Detta är dock något som livsmedelsföretagaren själv får avgöra. Det är livsmedelsföretagarens ansvar att kraven i lagstiftningen uppfylls. Vid eventuella bedömningsfrågor bör ni ta kontakt med kontrollmyndigheten (kommunens miljökontor).

    Vad står det i livsmedelslagstiftningen?
    Förordning nr 852/2004 om livsmedelshygien reglerar ventilation i lokaler där livsmedel bereds. Där står följande om ventilation i bilaga II kapitel I punkt 5:

    Det skall finnas ändamålsenlig och tillräcklig naturlig eller mekanisk ventilation. Mekaniskt luftflöde från ett förorenat område till ett rent område skall förhindras. Ventilationssystem skall vara konstruerade på ett sådant sätt att filter och andra delar som måste rengöras eller bytas ut är lättillgängliga.

    Branschriktlinjer
    I Dagligvaruhandelns branschriktlinje "Säker mat i din butik" anges att (s. 119):

    Ventilationssystem skall vara ändamålsenlig och tillräcklig. Den kan vara naturlig eller mekanisk och konstruerad på ett sådant satt att filter och andra delar som måste rengöras eller bytas ut är lättillgängliga.

Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.