Till senaste kommentaren

Vegetarisk/Veganmärkning på livsmedel

Hej,

Jag undrar om det finns några regler kring vegetarisk och vegansk märkning på livsmedel, likt de regler som finns kring ekologisk märkning? Man får ju inte skriva/märka ett livsmedel som ekologiskt om man inte blivit certifierad av ett godkänt kontrollorgan. Finns det några specifika regler kring detta på nationell eller EU-nivå? De mer generella reglerna som finns i informationsförordningen om att konsumenten inte ska vilseledas gäller självklart, men vegetarisk/veganskt kan ha olika innebörd för olika människor.

Om jag vill märka min vara som vegansk, betyder det för de flesta svenskar en vara helt utan animalier i. Men vegansk kan innebära ett bredare etiskt/livsstilsbaserat begrepp, som att fabriken eller företaget som tillverkar säljer produkten inte hanterar animalier över huvud taget.

Är det möjligt att skapa sitt egna märke/sigill och märka sina vegetariska/veganska varor för att underlätta för kunder att hitta produkterna?

Kommentarer

 • Hej!

  Nej, det finns ännu ingen lagstiftning som definierar veganska eller vegetariska produkter. Läs på Kontrollwiki - våra sidor med fördjupad information - om hur vi anser att begreppen vegetarisk och vegansk bör användas.

  När det gäller just märkning av livsmedel är det dess ingredienser, nettovikt, hållbarhet och så vidare som ska anges. Alltså uppgifter om själva livsmedlet.

  Vad producenten har för typ av anläggning till exempel är inte uppgifter som är obligatoriska. Om de anges i märkningen ses de som frivilliga, och får inte ta plats från den obligatoriska märkningen och får inte riskera vilseleda konsumenten. Se artikel 2 och 7 informationsförordningen.

  Du frågar även om skapande av sigill eller liknande. Dessa får inte riskera att vilseleda konsumenten, se artikel 7 informationsförordningen samt om säljande uttryck  i Kontrollwiki.

  Vänligen,
  Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.