Vegetarisk kost i förskola

Jag arbetar på en förskola och reagerar på att den vegetariska kosten är väldigt fattig på proteiner. Enligt vår matleverantör finns det inga krav från livsmedelsverkets sida på att servera några proteiner till vegetarianer om det är potatis till maten. Igår fick vi kokt potatis med potatisbullar och remouladesås. Stämmer detta?

Kommentarer

 • Hej Linda!

  Livsmedelsverket ger inga specifika råd om vilka livsmedel som bör serveras i förskolan eller i vilken omfattning. I Livsmedelsverkets Nationella riktlinjer för måltider i förskolan skriver vi på sidan 16 om näringsriktig mat och på sidan 22 om Vegetarisk mat till barn.

  Måltiderna i förskolan ska självklart ge den energi och näring som barnen behöver för att växa, utvecklas och orka med dagarna på förskolan. Det finns olika sätt att följa upp och säkerställa att maten i förskolan är näringsriktig men man bör alltid utgå ifrån de nordiska näringsrekommendationerna (NNR).

  Vad det gäller vegetarisk mat så tycker Livsmedelsverket att det är positivt att även små barn får lära sig att tycka om olika vegetariska maträtter, då vegetarisk mat i ett flertal studier har visats främja hälsan på lång sikt.

  Det är ofta lätt att få tillräckligt med protein i en lakto-ovo-vegetarisk kost (äter mjölkprodukter och ägg), men det kan däremot vara svårt att komma upp i tillräckliga mängder av exempelvis järn.

  Goda vegetabiliska järnkällor är bönor, linser, ärtor, fullkornsprodukter, berikade flingor och de flesta mörkgröna bladgrönsaker (exempelvis grönkål och spenat). En idé kan vara att ställa frågan till matleverantören eller till kommunens eller förskolans måltidsansvariga om hur näringsriktigheten säkerställs och följs upp.

  Oavsett hur näringsinnehållet bedöms är det viktigt att vara uppmärksam på hur mycket mat som faktiskt hamnar i magen. Ingen mat är näringsriktig om den i slutändan inte hamnar i magen.

  Vänliga hälsningar
  Ulrika B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.