Märkning av veganskaprodukter

Jag undrar vad det finns för regler kring huruvida det får märkas ut på produkt "kan innehålla spår av..." något animaliskt ämne, på en produkt som marknadsförs som vegansk / växtbaserad?
Tacksam för svar på detta.
//

Kommentarer

  • Hej Sara!

    Tack för din fråga!

    Varken begreppet "veganskt" eller märkningen "kan innehålla spår av" är ännu reglerat i lagstiftningen som styr livsmedelsinformation. Att en produkt är vegansk betyder inte per automatik att den är fri från kontaminering med allergener som t.ex. mjölk och ägg. Märkningen med "kan innehålla spår av" är frivillig att använda, och kan bli aktuell för de flesta livsmedel, förutom de som är märkta till exempel "fri från mjölk".

    Mer information och vägledning
    På vår webbplats med fördjupande information - Kontrollwiki - skriver vi mer om begreppet veganskt och om frivillig information och  Vilseledande märkning ",

    I Livsmedelsindustrins och dagligvaruhandelns branschriktlinjer för Allergi och annan överkänslighet, finns vägledning och kriterier för användning av "kan innehålla spår av ".

    Med vänlig hälsning,
    Martina
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.