Veganmat på förskola

Hej!
Jag undrar om förskolan är skyldig att servera vegan mat till barn mellan 1-5 år efter förälders önskemål?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Christina!

  Det finns inte reglerat i någon nationell lag eller riktlinje vilka typer av koster eller kosthållningar som förskolan är skyldig att servera, exempelvis vegansk mat.
  Det är upp till den fristående förskolan eller till kommunen att själva bestämma vad man serverar för slags mat i förskolan. Detta kan ju bero på exempelvis tillgängliga resurser (både personal, tid och ekonomi), kompetens och kunskap hos kökspersonalen eller politiska beslut och riktlinjer. Du kan läsa mer om veganmat på förskola i Livsmedelsverkets Nationella riktlinjer för måltider i förskolan, på sidan 22.

  Livsmedelsverkets ställningstagande
  Livsmedelsverket avråder inte från att servera vegansk mat om förskolan har den kompetens och de resurser som krävs för att servera en väl planerad vegansk meny. Det är dock viktigt att ha en bra dialog med vårdnadshavaren och vara tydlig med att det är vårdnadshavaren, och inte förskolan, som ansvarar för att maten kompletteras med kosttillskott vid behov.

  Kan vara svårt att göra vegansk mat helt näringsriktig
  Att helt utesluta animaliska livsmedel, det vill säga att bara äta veganmat, kräver goda kunskaper om mat och näringsämnen och noggrann planering. Vegansk mat saknar helt vitamin B12, som bara finns i animaliska livsmedel. Oftast innehåller en vegansk meny även mindre protein, kalcium, riboflavin (B2 ) och D-vitamin än en meny med animalier. För att vegansk mat ska bli näringsmässigt tillfredsställande krävs därför noggrann planering och dessutom tillskott av åtminstone vitamin B12 och D-vitamin. Du kan läsa mer på vår webbplats om Vegansk mat till barn.

  Hoppas att du genom detta fick svar på din fråga!

  Vänliga hälsningar
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.