Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Varmhållning vid temperaturer över 60°C ger en säkerhetsmarginal ner till de temperaturer där vissa sjukdomsframkallande bakterier kan börja tillväxa, cirka 50-55°C. Därför är 60°C ett lämpligt riktvärde.
Ha tillräckligt hög temperatur
Om maten varmhålls korrekt, det vill säga vid en temperatur på 55°C eller högre, innebär varmhållning ingen hälsorisk. Däremot uppstår oönskade kvalitetsförändringar vid långvarig varmhållning av mat. Utseende, lukt, konsistens och smak försämras i många rätter av lång varmhållning. Även näringsinnehållet ändras. Redan vid tillagningen påverkas halten av de vattenlösliga vitaminerna B och C, för att sedan successivt minska vid varmhållningen.
Ingen tidsgräns finns
Det finns alltså inget tidsangivelse i lagstiftningen för hur länge maten får varmhållas ur säkerhetssynpunkt, utan det som kan uppstå under längre varmhållningsperioder är oönskade kvalitetsförändringar. Temperaturen bör vara tillräckligt hög för att undvika hälsorisker.
Vägledning och information
Det finns en del information gällande varmhållning i branschriktlinjerna som heter Offentlig säker mat. Du hittar också vägledning om varmhållning på vår sida om Temperatur i Kontrollwiki - våra sidor för fördjupad information.
Läs gärna också "Hur påverkas näringsinnehållet vid tillagning?"
Vänligen,