Sök gärna bland tidigare frågor i forumet så kan du snabbt få svar. Företag finner även svar på Företagande, regler & kontroll. Gravida kan använda "Fråga Liv" via Mat för gravida.
Livsmedelsverket ger inte personliga kostråd. Vi ger generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa, och generella svar på företagsfrågor om kontroll och regler. Vid specifika företagsfrågor, kontakta din kontrollmyndighet.
Frågorna hanteras säkert. Ditt svar innehåller en länk som bara du når. Ange inte uppgifter som kan kopplas till dig. Om vi synliggör frågor, tar vi bort personliga uppgifter. Du måste inte ange ditt riktiga namn men mejladress behövs för att få svar.
Läs mer i vår policy nedan.
tack för din fråga. Köttets miljöpåverkan är stor och omfattar klimat, övergödning, växtskyddsmedelsanvändning, mark- och vattenanvändning och den biologiska mångfalden. Några orsaker till att produktionen av kött och andra animalier har större miljö- och klimatpåverkan är att dessa oftast orsakar mer växthusgasutsläpp per kilo livsmedel (i idisslares fall speciellt på grund av deras matsmältning som producerar metangas), kräver mer vattenanvändning och är mindre resurseffektivt i och med att mycket av det vi odlar går till foder istället för att gå direkt till människoföda. Djurens foderomvandling gör att både energi och näring "förloras" ur systemet. Samtidigt finns det fördelar med att hålla nötkreatur. De kan äta sådant som människor inte kan tillgodogöra sig, till exempel gräs, och de bidrar till biologisk mångfald om de genom sitt betande bidrar till att hålla landskapen öppna.
Därför är det bra för miljön att äta mindre kött och istället äta mer baljväxter (t.ex. bönor och linser) och grönsaker, som generellt har lägre miljöpåverkan än kött och andra animaliska livsmedel.
Läs mer om miljöpåverkan och kött här.
Allt gott,