Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
tack för din fråga. Köttets miljöpåverkan är stor och omfattar klimat, övergödning, växtskyddsmedelsanvändning, mark- och vattenanvändning och den biologiska mångfalden. Några orsaker till att produktionen av kött och andra animalier har större miljö- och klimatpåverkan är att dessa oftast orsakar mer växthusgasutsläpp per kilo livsmedel (i idisslares fall speciellt på grund av deras matsmältning som producerar metangas), kräver mer vattenanvändning och är mindre resurseffektivt i och med att mycket av det vi odlar går till foder istället för att gå direkt till människoföda. Djurens foderomvandling gör att både energi och näring "förloras" ur systemet. Samtidigt finns det fördelar med att hålla nötkreatur. De kan äta sådant som människor inte kan tillgodogöra sig, till exempel gräs, och de bidrar till biologisk mångfald om de genom sitt betande bidrar till att hålla landskapen öppna.
Därför är det bra för miljön att äta mindre kött och istället äta mer baljväxter (t.ex. bönor och linser) och grönsaker, som generellt har lägre miljöpåverkan än kött och andra animaliska livsmedel.
Läs mer om miljöpåverkan och kött här.
Allt gott,