I Livsmedelsverkets forum kan du hitta svar på vanliga frågor.
Om du inte hittar svar på din fråga går det bra att skicka in den i forumet. Tänk på att inte ange inte känsliga personuppgifter, exempelvis namn eller information om någons hälsa.
Gravida kan söka svar i "Fråga Liv".
Som livsmedelsföretag kan du
- läsa vår information till företagare,
- skicka frågan till fragor@slv.se,
- kontakta oss via telefon 018-175000
(tis.9.00-11.00 och tors.14.00-16.00),
- kontakta din kontrollmyndighet
(företagsspecifika frågor)
Så behandlar Livsmedelsverket personuppgifter.
tack för din fråga. Köttets miljöpåverkan är stor och omfattar klimat, övergödning, växtskyddsmedelsanvändning, mark- och vattenanvändning och den biologiska mångfalden. Några orsaker till att produktionen av kött och andra animalier har större miljö- och klimatpåverkan är att dessa oftast orsakar mer växthusgasutsläpp per kilo livsmedel (i idisslares fall speciellt på grund av deras matsmältning som producerar metangas), kräver mer vattenanvändning och är mindre resurseffektivt i och med att mycket av det vi odlar går till foder istället för att gå direkt till människoföda. Djurens foderomvandling gör att både energi och näring "förloras" ur systemet. Samtidigt finns det fördelar med att hålla nötkreatur. De kan äta sådant som människor inte kan tillgodogöra sig, till exempel gräs, och de bidrar till biologisk mångfald om de genom sitt betande bidrar till att hålla landskapen öppna.
Därför är det bra för miljön att äta mindre kött och istället äta mer baljväxter (t.ex. bönor och linser) och grönsaker, som generellt har lägre miljöpåverkan än kött och andra animaliska livsmedel.
Läs mer om miljöpåverkan och kött här.
Allt gott,