Till senaste kommentaren

Vad är skillnaden mellan en laktosfri korv och en mjölkproteinfri korv?

Hej,

Jag undrar varför korvar märks som laktosfria och inte mjölkproteinfria när mjölkprotein inte verkar finnas med i ingredienserna? Är det risk för kontamination? Är det för att mjölkprotein kan finnas som bärare i kryddblandningarna men att det inte då behöver deklareras?

Läste på er hemsida att:
”Blandningar av kryddor som utgör mindre än två procent av livsmedlets vikt kan anges enbart som "kryddor" eller "kryddblandning" men om selleri, sesam eller senap ingår ska dessa anges till exempel "kryddor (selleri)".”

Där står inget om att bärare av kryddorna behöver anges om det är en allergen? Är det så? Väldigt viktig fråga för mig då dagispersonalen ger mitt barn laktosfri korv då han är mjölkproteinallergiker som reagerar på minsta spår av mjölkprotein. Varje gång han får korv där kommer han hem med reaktion. De hävdar att korven är 100 procent fri från mjölkprotein men den är märkt laktosfri och inte mjölkproteinfri.
Anna

Kommentarer

  • Hej!

    Om mjölk ingår i kryddblandningar som bärare eller annan form av ingrediens ska det anges i ingrediensförteckningen. Det är samma regler för att ange mjölk som selleri och senap. Dessa ämnen räknas tillsammans med ytterligare ämnen som de allergen det är vanligast att vara allergisk mot. Om allergimärkning kan du läsa mer här.

    Anledningen till att vissa företag väljer att märka en produkt laktosfri istället för mjölkfri kan bara företaget svara på. Via denna länk kan du läsa mer om regler för att märka produkter "laktosfri" och "mjölkfri".

    Om ni har anmält att ert barn behöver mjölkfri kost så är det just kost utan all slags mjölk som förskolan ska tillhandahålla. Kontakta en livsmedelsinspektör i er kommun. De kan kontrollera vilka rutiner förskolan har för att säkerställa att de serverar mjölkfri kost. Läs gärna mer om säker mat i förskolan i skriften "Nationella riktlinjer för måltider i förskolan".


    Ylva
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.