Sök gärna bland tidigare frågor i forumet så kan du snabbt få svar. Företag finner även svar på Företagande, regler & kontroll. Gravida kan använda "Fråga Liv" via Mat för gravida.
Livsmedelsverket ger inte personliga kostråd. Vi ger generella råd om mat, dricksvatten, matvanor och hälsa, och generella svar på företagsfrågor om kontroll och regler. Vid specifika företagsfrågor, kontakta din kontrollmyndighet.
Frågorna hanteras säkert. Ditt svar innehåller en länk som bara du når. Ange inte uppgifter som kan kopplas till dig. Om vi synliggör frågor, tar vi bort personliga uppgifter. Du måste inte ange ditt riktiga namn men mejladress behövs för att få svar.
Läs mer i vår policy nedan.
Anmäl verksamheten till kommunen
Om man vill starta en livsmedelsverksamhet behöver man i regel anmäla detta till kommunens miljökontor eller motsvarande. Detta görs senast två veckor innan verksamheten startar. Deras livsmedelsinspektörer gör sedan kontroller för att se att verksamheten följer lagstiftningen.
När man anmäler sin verksamhet till kommunen så berättar man även vilken typ av verksamhet man planerar. Det finns ingen egentlig begränsning av vilken typ av livsmedel som får hanteras. Det viktiga är att man håller kontrollmyndigheten underrättad ifall man gör ändringar i verksamheten.
Lokalen ska vara lämplig
En lokal ska vara lämplig för den verksamhet som bedrivs. Med det menas att den ska vara lätt att rengöra, och det ska finnas tillräcklig plats för de moment man vill göra i verksamheten.
Det som avgör vilka livsmedel som får hanteras är snarare de begränsningar som finns i lokalens utformning. Självklart måste man också ha kompetens, så att hanteringen sker på ett hygieniskt sätt.
Det är tillåtet att bedriva livsmedelsverksamhet i hemmet. De hygienregler som alla som arbetar med livsmedel måste följa gäller även när man tillagar mat hemma för försäljning. Läs också på vår webbplats om Så här fungerar regler om lokaler och hygien.
Lästips:
- Starta företag
Ytterligare hjälp kan du få av branschriktlinjerna för exempelvis restaurang.Vänligen,