Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Anmäl verksamheten till kommunen
Om man vill starta en livsmedelsverksamhet behöver man i regel anmäla detta till kommunens miljökontor eller motsvarande. Detta görs senast två veckor innan verksamheten startar. Deras livsmedelsinspektörer gör sedan kontroller för att se att verksamheten följer lagstiftningen.
När man anmäler sin verksamhet till kommunen så berättar man även vilken typ av verksamhet man planerar. Det finns ingen egentlig begränsning av vilken typ av livsmedel som får hanteras. Det viktiga är att man håller kontrollmyndigheten underrättad ifall man gör ändringar i verksamheten.
Lokalen ska vara lämplig
En lokal ska vara lämplig för den verksamhet som bedrivs. Med det menas att den ska vara lätt att rengöra, och det ska finnas tillräcklig plats för de moment man vill göra i verksamheten.
Det som avgör vilka livsmedel som får hanteras är snarare de begränsningar som finns i lokalens utformning. Självklart måste man också ha kompetens, så att hanteringen sker på ett hygieniskt sätt.
Det är tillåtet att bedriva livsmedelsverksamhet i hemmet. De hygienregler som alla som arbetar med livsmedel måste följa gäller även när man tillagar mat hemma för försäljning. Läs också på vår webbplats om Så här fungerar regler om lokaler och hygien.
Lästips:
- Starta företag
Ytterligare hjälp kan du få av branschriktlinjerna för exempelvis restaurang.Vänligen,