Till senaste kommentaren

Ursprungsmärkning Frukt & Grönt - Hackad/skivad/tärnade produkter

Frukt och grönsaker hänvisar ni till Jordbruksverkets sida. Jordbruksverket: Produkter som har skivats, hackats eller liknande för att bli konsumentfärdiga eller köksfärdiga. Då gäller i stället Livsmedelsverkets regler. Vissa lite exotiskare produkter kommer ibland från olika regioner. Skall där stå ursrungsland eller räcker Eu. Får man kombinera EU/Icke EU? I vissa fall är det bara en produkt som säljs och är hackad, medan i andra fall är det flera olika produkter som är hackade.
Stefan

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga.

  För frukt och grönt som inte bara är skördade, utan har behandlats eller bearbetats så som hackats eller skivats, finns inte längre krav på att ange ursprung.

  Läs på vår webbplats om vad som gäller ursprungsmärkning på livsmedel
  Ursprungsmärkning (livsmedelsverket.se)
  Ursprungsmärkning - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se)

  För livsmedel generellt är det bara när avsaknaden av uppgift om ursprung skulle vilseleda konsumenten som ursprung behöver anges.
  Anna
 • Hej,

  Fyller på här med en fråga, då jag har svårt att hitta exakt lagstiftning via EU eller livsmedelsverket via "ursprungsmärkning" länkarna samt läst europeiska kommissionen kring tillämpningar av bestämmelserna i artikel 26.3.

  Om jag då köper in tärnad och skivad färdig torkadfrukt från grossist från exempelvis Polen för att packa om från större grossistpåsar till mindre påsar behövs det alltså ingen ursprungs krav?

  Låt oss säga att leverantören köper in frukter från Spanien, Finland, Ukraina, Turkiet för att torka. 

  Hur skulle ett exempel vara att skriva? Eller det behövs inte så länge etiketten är vilseledande? Skulle det vara "vilseledande" att skriva "Ursprung EU".

  Eller behövs det inte hänvisas alls? Hur går jag tillväga när det plockas från olika länder? Och vad gör jag om ETT land är utanför exempelvis som Turkiet?

  // John

  John
 • Hej John!


  Tack för dina frågor.

  Att ange fel ursprungsländer på en förpackning är inte vilseledande, det är felaktigt.
  Varken Turkiet eller Ukraina ingår i EU, så att skriva att en produkts ingredienser kommer från EU när de i själva verket kommer från länder utanför EU är inte korrekt.

  Med vilseledande märkning menas att konsumenten genom märkningen får ett intryck av att ett livsmedel till exempel har vissa egenskaper som det inte har, har tillverkats med en viss metod som inte stämmer med den verkliga tillverkningsmetoden eller kommer från ett land som det inte kommer från. Vilseledande märkning när det gäller ursprung kan till exempel vara märkning med en flagga från ett annat land än det som livsmedlet kommer från.
  Vi har skrivit om detta i Kontrollwiki på sidan Ursprungsmärkning - Kontrollwiki (livsmedelsverket.se), under rubriken Att ursprungsmärka för att konsumenten inte ska bli vilseledd.

  Om man har en produkt, där övrig märkning i text och bilder inte för tankarna till något speciellt land eller region, och produkten inte omfattas av krav på obligatorisk ursprungsangivelse, då är det frivilligt att ange ursprung för produkten.
  Även när ursprung anges frivilligt, så måste den märkningen vara korrekt.


  Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.