När behöver man ange ursprung?

Hej, vad jag förstår så behöver man inte alltid märka en produkt med tillverkningsland, utan bara om det finns information på förpackningen som antyder att livsmedlet har ett annat ursprungsland eller annan härkomstplats än vad det egentligen har, eller har en beteckning, varumärke, logotyp, firmanamn, bilder och symboler som flaggor, vimplar eller andra nationella eller regionala kännetecken samt färgsättning av emballage etc.

Stämmer det?

Kommentarer

 • Hej Klara!

  För vissa livsmedel finns det lagkrav på att alltid ange ursprung. Det gäller exempelvis fisk och kött av nöt, gris, lamm, get och fågel men även en del andra livsmedel som honung och frukt och grönt. Ibland ser reglerna olika ut för färdigförpackade och oförpackade livsmedel.

  Utöver det så är uppgift om livsmedlets ursprungsland eller härkomstplats också obligatorisk om konsumenten skulle kunna bli vilseledd om informationen saknas. Det gäller särskilt när annan information antyder att livsmedlet har ett annat ursprung än vad det egentligen har. Exempel på sådan information kan vara de som du nämner i din fråga.

  Det finns också regler om att ange ursprunget för ett livsmedels primära ingrediens i de fall den har ett annat ursprung än livsmedlet som helhet och det finns en ursprungsangivelse för livsmedlet.

  Vi har samlat information om ursprungsmärkning dels på vår webbplats och dels på vår sida med fördjupande information - Kontrollwiki.

  Med vänlig hälsning,
  Martina
 • Hej Martina.

  Det här är väldigt bra formulerade riktlinjer för ursprung. Jag är själv lite förvirrad över "Tillverkningsland", och lyckas inte hitta bra information om det på kontrollwiki.
  Väldigt tacksam för svar!

  Vad är egentligen definitionen av Tillverkningsland (som skiljer sig från ursprung)? Är det här frivillig information att ange? När är det obligatoriskt?
  Vilka skriver reglerna för det här?

  Försökte ringa men upplysningen hade stängt idag. Tack för hjälp!
  Deniz
 • Hej Deniz,

  Det finns inte någon definition på tillverkningsland i livsmedelslagstiftningen, utan det är viktigt att om den märkningen används frivilligt kan den behöva förklaras för att inte vilseleda konsumenterna.

  Vänligen
  Lena W

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.