Är uppvärmda rödbetor giftigt med tanke på nitrat/nitrit?
Hej! Fråga 1. Är det ok att äta ca 500 g rödbetor/vecka med tanke på att det innehåller bl.a mkt nitrat? Fråga 2. Jag läste precis efter att jag ätit återuppvärmda rödbetor att nitratet som finns i rödbetorna omvandlas till nitrit, vilket är giftigt och undrar nu om detta kan vara farligt om man ätit ca 250 g rödbetor?Tack på förhandNina
Följ inlägget
1
följare
Det går bra att äta ganska många rödbetor i veckan, men om du äter varierat av andra grönsaker får du i dig fler nyttiga näringsämnen.
Förvara i kyla
Förvaring i rumstemperatur av nitratrika grönsaker kan öka nitritinnehållet, medan kylförvaring minskar denna omvandling. Du kan läsa mer på vår webb om Nitrat, nitrit och nitrosaminer och ett svar om spenat och nitrat här i vårt forum.