Värma mat med spenat i?

Kan man bli sjuk av mat med spenat i om man värmer upp den igen?
Kan man värma upp spenatsoppa som blivit över?

Livsmedelsverket (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  Det går bra att värma upp maträtter med spenat i en andra gång. Även gravida kan äta mat med spenat i som värmts upp, men spädbarn bör inte äta större mängder av gröna bladväxter som spenat.

  Snabb nedkylning är bäst
  Om man vill spara en maträtt med spenat bör man kyla den snabbt efter tillagningen, till exempel att den får svalna i vattenbad och sedan flyttas till kylskåp eller frys.

  Nitrat kan omvandlas till nitrit
  Spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit av bakterier när den förvaras länge i rumstemperatur. Den mängd nitrit som bildas vid nedkylning är liten under förutsättning att nedkylningen gjorts på rätt sätt.

  Matmyt
  Livsmedelsverket får ofta frågan om det är farligt att värma upp maträtter med spenat i eftersom spenat innehåller förhållandevis mycket nitrat. Då ombildningen av nitrat till nitrit är liten är det ingen fara att värma upp maträtter med spenat i igen.

  Inte gröna bladgrönsaker till spädbarn
  Spädbarn, upp till ett års ålder, bör inte äta spenat eller andra gröna bladgrönsaker i större på grund av risken med nitrit. Spädbarn kan inte bryta ner nitrit på samma sätt som äldre barn och vuxna.

  Läs mer
  Nitrat, nitrit och nitrosaminer
  Vad man ska undvika att ge spädbarn

  Livsmedelsverket
 • Så man kan alltså använda fryst stuvad spenat och göra till spenatsoppa? För så länge den är upphettad och kokad så är det lugnt? Även som gravid.
  Johanna
 • Hej
  Ja det går bra att använda fryst stuvad spenat till spenatsoppa även när du är gravid.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Jag har gjort spenatsoppa på färsk spenat och som jag sedan även värmt upp och ätit dagen efter. Är det farligt för mig som gravid?
  Emelie
 • Hej Emelie,
  tack för din fråga.

  Det går bra att göra som du gjort. Det vill säga laga spenatsoppa på färskspenat, förvara den i kylskåp och sedan äta den nästa dag.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Bör man koka fryst hackad spenat innan man har den i tex smothie?
  Sara
 • Hej och tack för frågan.

  Vi har inget råd om att koka den först, men läst på förpackningen vad det står. Det är möjligt att tillverkaren har råd om det.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej om man köper fryst spenat och sen har den i soppor kan man frysa in sen igen?
  Camilla
 • Hej,
  tack för frågan.

  Det går bra att göra så.
  När man tillagar en maträtt till exempel med fryst spenat i, räknar man det som en helt ny produkt/maträtt. Och det går bra att frysa in den igen.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej, använder ofta frusen spenat i vår matlagning. Är det sant att man bör undvika att tina den frusna spenaten i rumstemperatur? Vi har hört att man inte skall göra detta.
  Niklas
 • Hej
  Det beror på hur länge som du låter spenaten ligga framme i rumstemperatur när den tinas. Så länge som den fortfarande är frusen/frostig går omvandlingen av nitrat till nitrit långsamt. När den tinat är det bra om du lägger in spenaten i kylskåpet tills det är dags att laga mat.

  Livsmedelsverkets råd om nitrat och nitrit är bland annat att inte låta nitratinnehållande grönsaksjuicer, smoothies och rätter stå framme i rumstemperatur längre tid. På så sätt minskar omvandlingen till nitrit i maten.

  Med vänlig hälsning


  Åsa R
 • Hej!

  Hur många många dagar kan man spara spinatpiroger i kylskåp utan att de blir dåliga?
  Eva
 • Hej, tack för frågan.
  Om man har cirka 4 grader i kylskåpet håller de sig säkert 2-3 dagar, men troligen några dagar ytterligare. Man får själv titta, lukta och smaka - kontrollera att de är fräscha.

  Vänliga hälsningar
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.