Till senaste kommentaren

Måste personalen i restaurang ha uppsatt hår ?

Hej,
Jag jobbar på en restaurang och har både hört och haft uppfattningen om att man måste ha uppsatt hår när man jobbar som servitris/behandlar mat.
Men nu är jag mindre på jobbet och de andra i personalen har börjat jobba med utsläppt.
Är det inte av hälso/hygien som man ska ha uppsatt?

Kommentarer

 • Hej,

  Lagstiftningen säger att skyddande kläder ska bäras när det är nödvändigt. Reglerna är inte så detaljerade att de anger exakt hur dessa skyddande kläder ska vara utformade.

  Liten mikrobiologisk risk
  Hårstrån i maten innebär inte någon större risk för att skadliga bakterier eller liknande skulle hamna i maten. Risken kan öka vid tillagning eller förpackning av kylda livsmedel med lång hållbarhet.

  Maten kan däremot betraktas som otjänlig eftersom få konsumenter kan tänka sig äta om det är hår i maten.
  Därför ska maten skyddas mot att hår hamnar i maten, antingen genom hårskydd eller på annat sätt. Det är upp till företagaren att ha lämpliga regler för bland annat håret.

  Det finns branschriktlinjer som företagaren kan använda som vägledning. I dessa har branscherna själva tagit fram stöd och råd för hur man kan göra för att hantera maten på ett säkert sätt. Du kan läsa mer om de nationella branschriktlinjerna på vår webbplats. Där finns också en lista över de branschriktlinjer som finns.

  De generella hygienreglerna finner du i bilaga II i förordning (EG) nr 852/2004.

  Vänliga hälsningar
  Ulrika A
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.