Till senaste kommentaren

Uppgift om ursprung för kött på restaurang

Hej!
Är det obligatoriskt för restauranger att ange ursprungsland för kött som serveras i restaurangen? Jag vill helst veta var djuren är uppfödda så att jag kan välja eller välja bort att äta en viss rätt.
Anna

Kommentarer

  • Hej!

    Tack för ditt mejl.

    Ja, från och med den 1 mars 2025, och i första hand två år framåt, är det obligatoriskt för restauranger och andra serveringar att upplysa sina matgäster om ursprunget för kött som används som ingrediens i de maträtter som de själva tillagat i restaurangköket.

    Vilket kött gäller det?
    Kravet gäller för sådant kött där det finns krav på ursprungsmärkning när köttet säljs som sådant, det vill säga för färskt, kylt eller fryst nötkött, griskött, får- och getkött samt fjäderfäkött. Även vildsvinskött och kött av mufflonfår omfattas av de nya reglerna.

    Finns det undantag?
    För annat kött än det som räknas upp ovan, till exempel för häst-, ren- och älgkött, behöver restaurangen inte kunna informera om ursprunget. Inte heller för bearbetade köttprodukter och köttberedningar som de inte tillverkat själva, till exempel färdiga köttbullar, marinerad kycklingbröstfilé eller bacon. Det beror på att det inte finns krav på ursprungsmärkning för sådant kött och det kan då bli svårt för restaurangen att få reda på den uppgiften. Det finns också undantag för kött som har använts för tillverkning av buljong, fond, sky eller liknande som ingår i en rätt som serveras till konsument. Där behöver inte ursprung anges.

    Kan jag alltid få information om köttets ursprung?
    Kravet på att kunna ange ursprung för köttet som ingår i en rätt gäller bara när du äter maten i serveringen eller tar med en matlåda hem. Det gäller till exempel inte vid e-handel, telefonbeställning av mat, eller vid utkörning av mat.
    Information om ursprung för kött som har använts som ingrediens i en rätt ska du få antingen muntligt eller skriftligt på restaurangen. Det måste vara tydligt för dig som konsument att informationen finns att få. Det kan till exempel finnas en skylt med texten ”Fråga oss om ursprungsland för köttet i maträtten” eller liknande i anslutning till beställningsdisken. Skriftlig information kan ges till exempel i menyn, i en broschyr, på en skylt eller i digitalt format, som med en dator eller läsplatta.

    Läs gärna på vår webbplats om ursprungsland för kött på restaurang.

    Vänliga hälsningar,
    Helena A
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.