Te till barn

Hej!
Vi har fått frågan om det är ok att servera osötat te i skolan (frukost och mellanmål) till barn 6-13 år fram för allt med tanke på koffeininnehållet, och hur ofta i så fall.
Finns det vissa sorters te som är bättre än andra till just barn? Något annat kring detta som man bör ta i beaktande?
Jag har hittat vad råden för barn 1-2 år säger om detta men inte vad råden säger angående äldre barn.
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Barbro!

  Vi har inga specifika råd om te till barn 6-13 år. För mindre barn är vårt råd att inte ge dem kaffe eller större mängder svart te och coladrycker.

  Barn är känsliga
  Den individuella känsligheten för koffein är väldigt stor. Generellt är barn känsligare än vuxna, dels på grund av sin lägre kroppsvikt, dels på grund av att barn verkar metabolisera (bryta ner) koffeinet långsammare. Av dessa anledningar är risken större för barn att drabbas av symtom från för högt koffeinintag än vuxna.

  Näringsrika alternativ
  Ett högt koffeinintag kan ge magbesvär med illamående, kräkningar, magont och diarré. Andra effekter kan vara sömnbesvär, huvudvärk, ångest, oro, yrsel och hjärtklappning. Dock ser jag nog risken att få i sig för mycket koffein från te som mindre än om ett barn dricker till exempel energidryck. Frågan är väl snarare om man kanske vill välja att servera en mer näringsrik dryck istället, som till exempel mjölk eller havredryck.

  Försämrat upptag av järn
  En annan nackdel med te är att det försämrar upptaget av järn från maten, så även av den anledningen kan det vara bra att inte låta barn dricka te så ofta.

  I våra Nationella riktlinjer för måltider i skolan finns det några sidor om bra frukostar och mellanmål på fritidshemmet och om skolans kafeteria (sidorna 32 och 32).

  Vänliga hälsningar Åsa
  Åsa B
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.