Till senaste kommentaren

Får man ha steviolglykosider i ekologiska livsmedel?

Hej!
Steviolglykosider får inte användas i ekologiska livsmedel. Gäller det endast för livsmedel som får kallas ekologiska, alltså med ekologiska ingredienser på 95% eller högre?

Om en produkt har lägre innehåll av ekologiska ingredienser än 95%, och kontrolleras av ett certifierat kontrollorgan i USA där produkten är producerad, hur ser reglerna för steviolglykosider ut då?

Kommentarer

  • Hej Anna,

    det stämmer att tillsatsen steviolglykosider inte är tillåten att använda vid tillverkning av ekologiska livsmedel inom EU. Däremot kan den vara tillåten i länder som är godkända att exportera ekologiska livsmedel till Europa som exempelvis USA. Det beror på att reglerna mellan USA och EU inte måste vara helt överensstämmande utan enbart likvärdiga.  För att kunna besvara fråga två måste man gå in i de amerikanska reglerna och titta efter vad som gäller för att få märka livsmedel som ekologiska. Reglerna heter:  
    Organic Foods Production Act of 1990 (7 U.S.C. 6501 et seq.), National Organic Program (7 CFR 205).

    Vänligen
    Lena W
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.