Spara överblivet ris

Har alltid hört att man inte ska spara på kokt ris.
Har i ett informationsblad för att hantera matsvinn fått en mängd förslag på hur man tar vara på överblivet ris.
Är detta rekommenderat då det gäller förskola, skola och äldreomsorg?
Mvh Mia

Kommentarer

 • Hej
  Det är jättebra att ni jobbar med att förebygga matsvinn och det går bra att spara ris. Det är dock viktigt att riset tas hand om på ett sätt som inte tillåter sporbildande bakterier som exempelvis Bacillus cereus att gro ut och föröka sig.

  Inga specifika rekommendationer om ris för skola och omsorg
  Det finns inga specifika rekommendationer om just ris för äldreomsorg, förskola  och skola, men den mat som serveras får inte göra någon sjuk. Se avsnitten om säker mat i de aktuella broschyrerna som finns länkade på respektive sida.

  Ansvaret för att maten är säker ligger på företaget, oavsett om det är privat eller offentligt. Det betyder att den som lagar och hanterar maten måste vara noggrann samt ha god kunskap om livsmedelssäkerhet och livsmedelshygien.

  Viktigt att personalen har kunskap
  Om överblivet ris ska tas till vara måste således personalen skaffa sig kunskap om hur det ska göras på ett säkert sätt.

  Här kan du läsa mer om avsvalning av mat för att minimera mikrobiologisk tillväxt i tillagad mat. Längst ner på webbsidan finns länkar till de rapporter som ligger till grund för webbtexten. Klicka dig gärna vidare.

  Här kan du även läsa mer om Bacillus cereus .

  Hör gärna av dig igen om du behöver mer information.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.