Spara överblivet ris

Har alltid hört att man inte ska spara på kokt ris.
Har i ett informationsblad för att hantera matsvinn fått en mängd förslag på hur man tar vara på överblivet ris.
Är detta rekommenderat då det gäller förskola, skola och äldreomsorg?
Mvh Mia
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej
  Det är jättebra att ni jobbar med att förebygga matsvinn och det går bra att spara ris. Det är dock viktigt att riset tas hand om på ett sätt som inte tillåter sporbildande bakterier som exempelvis Bacillus cereus att gro ut och föröka sig.

  Inga specifika rekommendationer om ris för skola och omsorg
  Det finns inga specifika rekommendationer om just ris för äldreomsorg, förskola  och skola, men den mat som serveras får inte göra någon sjuk. Se avsnitten om säker mat i de aktuella broschyrerna som finns länkade på respektive sida.

  Ansvaret för att maten är säker ligger på företaget, oavsett om det är privat eller offentligt. Det betyder att den som lagar och hanterar maten måste vara noggrann samt ha god kunskap om livsmedelssäkerhet och livsmedelshygien.

  Viktigt att personalen har kunskap
  Om överblivet ris ska tas till vara måste således personalen skaffa sig kunskap om hur det ska göras på ett säkert sätt.

  Här kan du läsa mer om avsvalning av mat för att minimera mikrobiologisk tillväxt i tillagad mat. Längst ner på webbsidan finns länkar till de rapporter som ligger till grund för webbtexten. Klicka dig gärna vidare.

  Här kan du även läsa mer om Bacillus cereus .

  Hör gärna av dig igen om du behöver mer information.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
  (Uppdaterad )
 • Om jag lägger ris i en matlåda direkt i kylen efter jag har lagat de kan jag äta de dagen efter utan att bli sjuk?
  Julia
 • Hej Julia,
  tack för frågan

  Ja, det går bra att spara ris i kylen. Om den har ungefär 4 grader håller sig riset flera dagar. Det viktiga är att kokt ris inte står framme i rumstemperatur för länge - det är då bakterier kan växa till. Så låt det svalna lite bara, och sedan in i kylen.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hur funkar det om jag vill frysa in risrätter? Bör det svalna i kylskåp först sen in i frys? Hur länge kan man förvara ris i frysen?
  Malin
 • Hej och tack för din fråga.

  Det är bra om risrätten får svalna i kylen först, men inte nödvändigt. Lägger man varm mat i frysen bildas iskristaller och temperaturen i frysen ökar lite en kort tid.

  Maten blir inte skadlig att äta även om den förvaras i frysen länge - flera år - men den tappar i smak och konsistens.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej! Jag har haft kokat ris i en matlåda i kanske 3 dagar, det har stått i rumstemperatur. Vad skulle hända om jag äter detta nu?
  Mvh vera
  Vera
 • Hej
  Om du har förvarat kokt ris i rumstemperatur i tre dagar bör du inte äta det. Det finns förhållande hög risk för att du blir matförgiftad.

  Bacillus cereus vanlig i ris
  Den bakterie som är vanlig i kokt ris är Bacillus cereus. Den kan föröka sig om riset förvaras i rumstemperatur. Samtidigt som den förökar sig bildas ett gift (toxin) som orsakar bland annat magont, illamående, häftiga kräkningar.

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
 • Hej! Hur gäller rådet om ris nu mera? Har rådet ändrat sig under 5 år? Kan jag återuppvärma  ris som stått kokt i ett kylskåp?
  Linda
 • Hej, tack för frågan

  Det går bra att spara kokt ris i kylen. Om den har ungefär 4 grader håller sig riset flera dagar. Det viktiga är att kokt ris inte står framme i rumstemperatur för länge - det är då bakterier kan växa till. Så låt det svalna lite bara, och sedan in i kylen. Det är samma råd som vi hade för 5 år sedan.

  Vänliga hälsningar
  Ingela
 • Hej!
  Jag har en fundering gällande kokt ris i kylen, ni skriver att dethåller i flera dagar vid 4 grader i kylen. Men vad innebär flera dagar? Är det 3-5? Över en vecka? Jag vill inte slänga överblivet ris i onödan men inte heller riskera att bli matförgiftad såklart. För visst är det så att man inte kan lukta på ris om det är gammalt?
  Sara
 • Hej Sara!

  I kylskåp håller tillagad mat inklusive ris ofta flera dagar, upp till en vecka. Det är främst temperaturen i kylskåpet som avgör hur länge maten håller. Ju lägre temperatur maten förvaras i, desto långsammare förökar bakterier sig. En lämplig kylskåpstemperatur är 4 °C.

  Det går inte att använda titta, lukta och smaka för att avgöra om det finns sjukdomsframkallande bakterier i ris. Däremot om det finns förskämningsbakterier, som förstör maten, kan man använda titta, lukta och smaka.

  Vänliga hälsningar
  Catarina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.