Spara överblivet ris
Har alltid hört att man inte ska spara på kokt ris.
Har i ett informationsblad för att hantera matsvinn fått en mängd förslag på hur man tar vara på överblivet ris.
Är detta rekommenderat då det gäller förskola, skola och äldreomsorg?
Mvh Mia
Har i ett informationsblad för att hantera matsvinn fått en mängd förslag på hur man tar vara på överblivet ris.
Är detta rekommenderat då det gäller förskola, skola och äldreomsorg?
Mvh Mia
Följ inlägget
8
följare
Det är jättebra att ni jobbar med att förebygga matsvinn och det går bra att spara ris. Det är dock viktigt att riset tas hand om på ett sätt som inte tillåter sporbildande bakterier som exempelvis Bacillus cereus att gro ut och föröka sig.
Inga specifika rekommendationer om ris för skola och omsorg
Det finns inga specifika rekommendationer om just ris för äldreomsorg, förskola och skola, men den mat som serveras får inte göra någon sjuk. Se avsnitten om säker mat i de aktuella broschyrerna som finns länkade på respektive sida.
Ansvaret för att maten är säker ligger på företaget, oavsett om det är privat eller offentligt. Det betyder att den som lagar och hanterar maten måste vara noggrann samt ha god kunskap om livsmedelssäkerhet och livsmedelshygien.
Viktigt att personalen har kunskap
Om överblivet ris ska tas till vara måste således personalen skaffa sig kunskap om hur det ska göras på ett säkert sätt.
Här kan du läsa mer om avsvalning av mat för att minimera mikrobiologisk tillväxt i tillagad mat. Längst ner på webbsidan finns länkar till de rapporter som ligger till grund för webbtexten. Klicka dig gärna vidare.
Här kan du även läsa mer om Bacillus cereus .
Hör gärna av dig igen om du behöver mer information.
Med vänlig hälsning
tack för frågan
Ja, det går bra att spara ris i kylen. Om den har ungefär 4 grader håller sig riset flera dagar. Det viktiga är att kokt ris inte står framme i rumstemperatur för länge - det är då bakterier kan växa till. Så låt det svalna lite bara, och sedan in i kylen.
Vänliga hälsningar
Det är bra om risrätten får svalna i kylen först, men inte nödvändigt. Lägger man varm mat i frysen bildas iskristaller och temperaturen i frysen ökar lite en kort tid.
Maten blir inte skadlig att äta även om den förvaras i frysen länge - flera år - men den tappar i smak och konsistens.
Vänliga hälsningar
Mvh vera
Om du har förvarat kokt ris i rumstemperatur i tre dagar bör du inte äta det. Det finns förhållande hög risk för att du blir matförgiftad.
Bacillus cereus vanlig i ris
Den bakterie som är vanlig i kokt ris är Bacillus cereus. Den kan föröka sig om riset förvaras i rumstemperatur. Samtidigt som den förökar sig bildas ett gift (toxin) som orsakar bland annat magont, illamående, häftiga kräkningar.
Med vänlig hälsning
Det går bra att spara kokt ris i kylen. Om den har ungefär 4 grader håller sig riset flera dagar. Det viktiga är att kokt ris inte står framme i rumstemperatur för länge - det är då bakterier kan växa till. Så låt det svalna lite bara, och sedan in i kylen. Det är samma råd som vi hade för 5 år sedan.
Vänliga hälsningar
Jag har en fundering gällande kokt ris i kylen, ni skriver att dethåller i flera dagar vid 4 grader i kylen. Men vad innebär flera dagar? Är det 3-5? Över en vecka? Jag vill inte slänga överblivet ris i onödan men inte heller riskera att bli matförgiftad såklart. För visst är det så att man inte kan lukta på ris om det är gammalt?
I kylskåp håller tillagad mat inklusive ris ofta flera dagar, upp till en vecka. Det är främst temperaturen i kylskåpet som avgör hur länge maten håller. Ju lägre temperatur maten förvaras i, desto långsammare förökar bakterier sig. En lämplig kylskåpstemperatur är 4 °C.
Det går inte att använda titta, lukta och smaka för att avgöra om det finns sjukdomsframkallande bakterier i ris. Däremot om det finns förskämningsbakterier, som förstör maten, kan man använda titta, lukta och smaka.
Vänliga hälsningar