Spår av- märkning

Hej!
Har jag förstått rätt i att producenter enligt lag inte är skyldiga att deklarera spårämnen?
Hur ska jag som konsument med dödlig jordnötsallergi rimligen kunna köpa några som helst matvaror om samtliga riskerar att innehålla små mängder jordnötter eller jordnötsolja utan att det behöver skrivas ut?

Vidare, vem ansvarar i så fall för lagstadgar i frågan?

Med vänlig hälsning

Kommentarer

 • Hej Olivia,

  enligt lagstiftningen ska alltid samtliga allergena ingredienser märkas ut i ingrediensförteckningen och dessutom framhävas för att konsumenten ska få information som behövs om man är allergisk.

  Det är inte reglerat hur eller när uttrycket ”kan innehålla spår av …”, får användas. Uttrycket används av industrin och handeln för att uttrycka oavsiktlig kontamination med allergener. Uppgiften får däremot inte användas på ett sätt som kan vilseleda konsumenterna.

  Livsmedelsverket ser restriktivt på användning av s.k. spår av-märkningen. Vi rekommenderar vid användning av den märkningen att de följer branschens riktlinjer för hur den får användas.

  Det är företagaren som är ansvarig för att livsmedlen är säkra och korrekt märkta. För att säkerställa detta är det i första hand viktigt att företaget har ändamålsenliga rutiner och en fungerande egenkontroll  för att säkerställa att ett livsmedel inte blir kontaminerat med allergener.

  Vänligen
  Lena W
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.