Spår av... nötter i offentligt kök

Hej!
I våra kommunala kök har vi ett förbud mot nötter, mandel och sesam. Det har nu uppkommit en diskussion om hur noga vi ska vara i vår hantering och inköp av livsmedel. Ska vi även undvika alla produkter som kan innehålla "spår av nötter, mandel och sesam"?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!

  Livsmedelsverkets allmänna rekommendation om att nötter och sesam inte bör förekomma i maten i skolan/förskolan gäller nötter och sesam som ingrediens. Märkningen "Kan innehålla spår av..." är inte fullständigt reglerad. Ibland kan det vara obefintliga halter men ibland kan livsmedlet innehålla höga halter och därför utgöra en risk för de som är allergiska. Som allergiker ska man därför undvika livsmedel som är märkta "Kan innehålla spår av" det man inte tål.

  Som företag kan man undersöka anledningen till att leverantörer märker sina produkter med märkningen. Om leverantören följer de branschriktlinjer som finns (se länk nedan) så ska märkningen användas sparsamt av det producerande företaget men då också vara en sorts varningsmärkning till konsumenter och företag. Jag föreslår även att ni tar reda på om ni har några personer med allergi mot specifika nötter och sesam. Dessa ska inte serveras produkter märkta "Kan innehålla spår av..." Men den allmänna rekommendationen ovan gäller som sagt nötter och sesam som ingrediens.

  Läs mer om märkningen via denna länk.
  Läs mer om Livsmedelsverkets rekommendation om nötter i skolan på sidan 42 i Nationella riktlinjer för måltider i skolan.

  Vänliga hälsningar
  Ylva
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.