Socker i skolan?

Hej,
Jag är rektor på en stor skola. Jag har under snart 2 års tid kommunicerat med en förälder gällande socker. Skolans förhållningssätt till socker är att lunch och mellanmål näringsberäknas enligt direktiv. Vi har jättebra skolmat som lagas på skolan enligt alla direktiv som finns för mat i skolan. Utöver det är vi mycket restriktiva med socker. Det kan innebära att skolan/någon lärare bjuder på en pepparkaka till jul, 3st godisbitar vid påsk, bakar en sockerkaka på fritids på något lov, bjuder på en glass på sommarlovsfritids. Ytterst sällan och i mycket små mängder. Det vi också har som rutin är att vi vid dessa enstaka tillfällen även erbjuder ett alternativ utan processat socker, ex. grönska/frukt, så att eleverna har möjlighet att välja.
Vår ståndpunkt är att vi inte förbjuder utan förhåller oss normalt men restriktivt.
Hur ställer ni er till totalförbud av socker?
Riskerna jag ser är att förbud kan tendera att få motsatt effekt med allt för stort fokus på ett specifikt födoämne.
Hoppas att ni kan ge mig ett bra svar så att jag som rektor för en stor skola kan få tips på hur jag ska förhålla mig.
Tack på förhand!

Kommentarer

  • Hej,

    Roligt att höra att ni arbetar aktivt för bra måltider på skolan och för att hålla nere mängden sötsaker i barnens vardag. Vi kan inte göra en bedömning om det totalt blir för mycket socker och sötsaker på er skola utifrån ditt mejl. Rent juridiskt har skolan enligt skollagen skyldighet att tillhanda avgiftsfria och näringsriktiga skolmåltider. Kakor, godis och saft kan inte betraktas som näringsriktiga men visst har det också att göra med hur ofta de förekommer. Det är Skolverket och Skolinspektionen som kan svara på hur skollagen ska tolkas i enskilda fall. 
     
    Livsmedelsverket rekommenderar att förskola och skola inte alls serverar sockerrika livsmedel som saft, läsk, godis, glass och kakor, utan gör det lätt för barnen att göra hälsosamma val i vardagen. Denna typ av livsmedel bidrar med mycket energi men är mest ”tomma kalorier”. Barn som äter och dricker mycket sött kan få svårt att få i sig de viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Socker och småätande ökar också risken för karies. Högtider och barnens födelsedagar kan firas på många olika sätt utan att det bjuds på sötsaker. Det kan till och med finnas en pedagogisk poäng i att lära sig att fira på alternativa sätt. Även om mängden socker bör hållas nere så mycket som möjligt kan det i en välplanerad meny ingå ketchup eller sylt som tillbehör till vissa rätter. 

    Med vänlig hälsning
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.