Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Livsmedelsverket rekommenderar att förskola och skola inte serverar sockerrika livsmedel som saft, läsk, godis, glass och kakor. Det blir lättare för barnen att göra hälsosamma val om dessa livsmedel inte finns tillgängliga alls.
Tomma kalorier
Sockerrika livsmedel av denna typ bidrar med mycket energi, men är mest ”tomma kalorier”. De innehåller ingen eller väldigt lite näring i relation till sitt energiinnehåll.
Ketchup och sylt
Barn som äter och dricker mycket sött kan få svårt att få i sig de vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Socker och småätande ökar också risken för karies. Högtider och barnens födelsedagar kan firas på många olika sätt utan att det bjuds på sötsaker. Även om mängden socker bör hållas nere så mycket som möjligt, kan det i en välplanerad meny ingå ketchup eller sylt som tillbehör till rätter som till exempel köttbullar eller blodpudding.
Läs mer om hälsosamma matvanor för barn i Nationella riktlinjer för måltider i förskolan och i Nationella riktlinjer för måltider i skolan.
Välkommen om du har frågor om detta.