Sheanöt - nöt, frö eller frukt?

Hej, Jag undrar hur man ska hantera innehåll av shea i livsmedel när vi inom skolan har nötförbud. Shea står med i tabellen på er sida om nötter men det framgår inget släkskap eller annan information. Jag antar att allergi är väldigt ovanligt men bör det ingå i "förbud mot mandel/nötter/jordnötter"? Hur hanterar man innehåll av vegetabilisk olja från shea? Mvh Elin

Kommentarer

 • Hej Elin,
  tack för dina frågor.

  Det är inte troligt att personer med nötallergi korsreagerar mot Shea.

  Olika nötter och växter tillhör olika botaniska familjer. Nötter och växter som är nära släkt med varandra kan ge upphov till så kallad korsallergi. Sheanöt hör till den botaniska familjen Sapotaceae och är inte släkt med någon av ovanstående nötter.

  Precis som du redan upptäckt så kan du via denna länk läsa mer om allergi mot nötter.

  Märkningsregler
  Enligt märkningsreglerna (EU nr 1169/2011) räknas mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistagemandel och makadamianöt som nötter. För dessa finns det särskilda märkningskrav. Shea- och kokosnöt räknas inte som de nötter som det finns särskilda märkningskrav för.
  Läs mer om Allergimärkning här.

  Varken Livsmedelsverket eller Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin avråder personer med någon nötallergi från att äta produkter med sheanöt.

  Hoppas att det besvarar din fråga Elin!

  Vänliga hälsningar
  Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.