Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Det finns inte något "register" eller liknande över alla livsmedelskontrollresultat i hela Sverige.
Vilka gör kontroller?
Livsmedelskontroll utförs av Livsmedelsverket (slakterier, mejerier mfl.), länsstyrelserna (primärproduktion, dvs odling, djuruppfödning etc) samt kommunerna (restauranger, butiker mfl). Kommunerna kontrollerar de allra flesta företag som hanterar livsmedel på ett eller annat sätt.
Lästips: Offentlig livsmedelskontroll (livsmedelsverket.se)
Hur får man reda på resultaten?
I regel är en inspektionsrapport en allmän handling som man kan begära ut hos den myndighet handlingen finns. I klarspråk innebär det att om du är intresserad av resultatet av kontroller som gjorts hos företag X så kan du vända dig till den kontrollmyndighet som kontrollerar X och be om att få ta del av kontrollresultaten. I regel är det kommunen man vänder sig till.
Öppna data finns hos en del kommuner
Det finns en del kommuner som har olika e-tjänster och liknande där man som konsument kan se vissa resultat av kontrollerna. Du kan enklast se om så är fallet hos dig genom att besöka kommunens hemsida.
Resultat av hela Sveriges livsmedelskontroll
Livsmedelsverket utvärderar årligen resultatet av Sveriges livsmedelskontroll och sammanställer detta till en rapport. Om du är intresserad kan du hitta mer information på vår webbplats - Resultat av offentlig kontroll.
Vänligen,