Till senaste kommentaren

Regler och lagar kring att som livsmedelsbutik skänka mat

Hej! Jag jobbar i livsmedelsbutik sen flera år tillbaka och har således blivit medveten om hur stort matsvinnet av t.ex grönsaker, mejeriprodukter och bröd är som är egentligen är fullt ätbara men helt enkelt ingen en kund vill köpa.

När det diskuterats kring att skänka mat och produkter har det alltid framstått som ett väldigt krångel. Vad är det egentligen för lagar och regler som gäller kring att skänka produkter som t.ex "skadade" grönsaker eller bröd som bara är torrt t.ex?
Kan man skänka dessa typer av produkter till privatpersoner? Till organisationer? Vilka förlopp måste man följa?

Tacksam för svar.

Kommentarer

 • Hej
  Det är samma lagstiftning som gäller om du vill ge bort mat som om du ska sälja den till kunder. Dvs livsmedelsföretagaren ansvarar för att maten som skänks bort är säker för konsumenten. Den ställer inga krav på att livsmedlen ska ha en viss kvalitet (tex torrt bröd eller fula grönsaker).

  Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag får inte ges bort eller säljas efter det angivna datumet. Däremot går det bra att sälja och ge bort livsmedel märkta med Bäst-före-dag även efter bäst-före-dag har passerat om ni bedömer att livsmedlet fortfarande är säkert att konsumera.

  Om ni skänker bort livsmedlen till ett annat livsmedelsföretag måste ni också ha spårbarhet på dessa, det vill säga de vanliga spårbarhetskrav som gäller för hela livsmedelskedjan, ett steg bakåt och ett steg framåt.

  Vänligen
  Mikaela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.