Till senaste kommentaren

Regler för detaljhandel/styckningsanläggning

hej!
Jag undrar om man har en detaljhandel som styckar och säljer frilevande vilt direkt till konsument. Och även säljer tjänsten att jag styckar frilevande vilt åt jägare som de lämnat in, som de sedan ska hushålla själva.
Hur är reglerna då för vildsvin? Jag vet att jag inte får sälja vildsvin till några konsumenter!
Men får jag sälja styckningstjänsten av vildsvin till jägare som sedan tar tillbaka köttet och använder det i sitt egna hushåll? Om djuret blivit trikin-besiktat innan styckning.
Med vänlig hälsning,

Kommentarer

  • Hej Philip!

    För vildsvin gäller att om köttet enbart konsumeras av jägarens egna hushåll kan det vara ok att göra som du beskriver. Livsmedelsverket avråder men det är kommunen som avgör i det enskilda fallet. Kommunen avgör också, i så fall, under vilka förutsättningar vildsvinet får hanteras i detaljhandelsanläggningen. Det kan tex gälla att denna hantering ska vara åtskild i tid och rum. Ta alltså kontakt med miljöförvaltningen/livsmedelsinspektören i kommunen.
    Om köttet ska konsumeras utanför jägarens egna hushåll måste det gå via en godkänd vilthanteringsanläggning.

    Hälsningar
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.