Till senaste kommentaren

Hur mycket räkor måste finnas i räksallad?

Hej,
Är det ok att kalla räksallad för räksallad där räkor är i enbart en liten del?

Ett företag säljer en räksallad där räkor uppges till 20% medan betor är i majoritet i produkten. Mer rätt skulle vara att kalla salladen för betsallad med smak av räkor.

Inhandlade idag räksallad av ett annat märke där räkor uppges till 60%, dessutom inga betor, som är en helt annorlunda räksallad än den jag beskrev ovan.

Borde kanske finnas någon form av kravställning på vad som ger producenterna rätt att ange namn på varan. Ungefär som för Wienerkorv.
Ulf Persson

Kommentarer

 • Hej Ulf!

  Tack för din fråga.

  Livsmedelsverket får rätt så ofta frågan "finns det ingen nedre gräns?" för olika ingredienser. Och rätt så vanligt är följdfrågan "blir konsumenten lurad?".

  För de allra flesta livsmedel är det inte reglerat hur mycket av de olika ingredienserna som måste ingå. Men det är lagstiftat att den ingående mängden av vissa ingredienser ska framgå av märkningen. Räkor i räksallad är en sådan ingrediens där mängden ska stå i märkningen.

  Företagarens ansvar
  Det är alltid företagaren som ansvarar för att märkningen på ett livsmedel är korrekt och inte vilseleder konsumenten.
  Det finns som sagt ingen gräns för de flesta livsmedel. Däremot kan det bli aktuellt att välja en annan beteckning, som är mer rättvisande och tydligare. Det är företagaren som väljer beteckning på sin produkt.
  Det finns inget i lagstiftningen som reglerar hur en räksallad ska vara. Inte wienerkorv heller, det skyddet togs bort för 20 år sedan.

  Vad kan jag göra som konsument?
  Som konsument bör man alltid läsa de uppgifter som finns i märkningen. Märkningsuppgifterna finns där för att konsumenten ska kunna göra ett medvetet val. När man tagit del av det som står i märkningen kan man sedan bedöma om man vill köpa produkten eller välja en annan eller kanske till och med välja att göra egen räksallad.

  Vänd dig till tillverkaren
  Om du som konsument har synpunkter på något livsmedel, vänd dig i första hand till tillverkaren. Om det är en färdigförpackad produkt så hittar du kontaktuppgifter till företaget som ansvarar för märkningen på förpackningen.
  Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.