Portionsstorlek i förskola och skola

Hej!
Förut har Livsmedelsverket haft listor och tabeller på hur mycket barn i förskola och skola ska äta under en lunch, det vill säga hur stor en portion ska vara. Det har även funnits riktlinjer kring hur ofta man ska servera exempelvis kokt fisk, pasta, blodpudding m.m. i förskola och skola. Jag hittar inte längre detta i era nuvarande råd. Jag jobbar som kock och skulle gärna vilja ha detta för att underlätta i planeringen. Kan jag hitta tabellerna över vilken mängd mat barn bör äta i förskola/ skola någon annanstans? Om inte - varför är de borttagna?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer


 • Hej!
  Livsmedelsverket ger inte längre specifika råd om varken portionsstorlekar eller serveringsfrekvenser (dvs. hur ofta ett visst livsmedel ska serveras) i våra råd till förskola och skola.
  De enda specificerade råden kring serveringsfrekvenser som finns kvar är de som rör fisk och frukt/grönsaker då de visat sig vara mest relevanta ur barns nutritionsstatus.

  Varför finns inga detaljerade rekommendationer  om ex. portionsstorlekar?
  Barns individuella behov av energi och näring varierar stort, därför är inte alltid standardiserade portionsstorlekar lämpliga att använda vid servering av förskole- och skolmåltider. Genom frågor vi tidigare fått in till Livsmedelsverket så har sådana rekommendationer också visat sig kunna begränsa vad och hur mycket barnen fått lov att äta på individnivå, vilket inte varit rådens syfte. Barn och unga bör helt enkelt erbjudas bra mat och kunna äta sig mätta på den. De senaste åren, i takt med att kompetensnivån i förskoleköken höjts, har vi också sett ett minskat behov av detaljerade rekommendationer. Våra råd ska istället uppmuntra och underlätta för verksamheterna att anpassa menyn efter sina matgästers behov.

  Livsmedelsverket tror att mängden mat som behöver lagas avgörs bäst på plats av förskolans och skolans kockar och kökspersonal. De känner ju sina matgäster och deras preferenser allra bäst. På det sättet driver förhoppningsvis inte våra rekommendationer onödigt svinn och mängderna kan anpassas och avgöras från rätt till rätt och från tillfälle till tillfälle.

  Vad säger råden bra måltider i förskolan idag?
  Livsmedelsverkets råd  Bra måltider i förskolan säger att måltiderna i förskolan ska ge den energi och näring som barnen behöver för att växa, utvecklas och orka med dagarna i förskolan. Frukost, lunch och mellanmål i förskolan tillsammans bör ge cirka 70 procent av dagsbehovet.

  Vad säger råden bra måltider i skolan idag?
  Livsmedelsverkets råd Bra måltider i skolan säger att en bra skolmåltid bör bidra med matglädje, avkoppling och ca. 30 procent av elevernas dagliga energi- samt näringsintag.

  Vänliga hälsningar
  Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg
  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.