Klädsel och hygien i personalmatsal

Vilka regler gäller för en personalmatsal? Kan olika yrkeskategorier blandas? Jag arbetar på en skola med pedagoger, assistenter och funderar på om de kan sitta tillsammans med servicepersonal pga. arbetskläder och hygienkrav från kök.
Har sett flera matsalar som öppnat upp kring egen medhavd mat, är det ok?
Tacksam för svar eller svar angående vart jag kan vända mig för att fråga.

Kommentarer

 • Hej,

  Personalmatsalar som inte har en servering eller liknande, det vill säga som inte är en personalrestaurang, omfattas inte av livsmedelslagstiftningen. Det finns heller inga regler i livsmedelslagstiftningen som styr hur gäster i en matsal är klädda.

  De regler som finns handlar om att alla som arbetar på platser där livsmedel hanteras, till exempel i ett kök, ska hålla god personlig renlighet och bära lämpliga, rena och, när det är nödvändigt, skyddande kläder.

  Det är livsmedelsföretagaren som ansvarar för att rutiner för detta finns och följs. Till exempel kan företagaren hantera risken med att kökspersonal blir smutsiga när de vistas utanför köket genom att se till att personalen byter om.

  Lästips: Lokaler, hantering och hygien (livsmedelsverket.se)

  Det finns inget förbud i lagstiftningen mot medhavd mat till en matsal eller servering. Det är livsmedelsföretagaren som ansvarar för att eventuell förvaring och hantering av medhavd/privat mat inte påverkar livsmedelssäkerheten negativt för den mat som företagaren serverar.

  Mvh,

  Martin
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.