Till senaste kommentaren

Olivolja och ökning av falskt märkta olivoljor

Hej!
Ni har gjort tester på olivoljor från 2018 till 2022, i senaste rapporten så har antalet bomoljor ökat samt äkta extra jungfruolja minskat. Har ni slutat med dessa tester? Isåfall varför?

Andra frågan är om man kan få resultaten på vilka märken detta gäller så man kan undvika köpa falskt märkta olivoljor.
nadja

Kommentarer

 • Hej Nadja!

  Nej vi har inte slutat med dessa tester. De baseras på EU-lagstiftning som kräver att alla länder i EU genomför denna provtagning årligen. Under andra halvåret 2024 genomförs nästa provtagning i Sverige.

  På vår hemsida redovisar vi övergripande resultaten av provtagningen (Resultat provtagning olivolja 2018-2022 (livsmedelsverket.se)) men vi redovisar inte vilka märken det rör sig om.

  Resultaten av våra provtagningar gäller endast för de partier som vi provtar och från de resultaten går det inte att dra några slutsatser om andra partier eller produkter från samma företag/varumärke.

  Om våra resultat visar att innehållet i en produkt inte överensstämmer med märkningen, t.ex. att oljan bedöms vara jungfruolja men är märkt som extra jungfruolja, får produkten inte släppas ut eller vara kvar på marknaden. Detta hanteras av kommunala kontrollmyndigheter som lägger saluförbud på den provtagna produkten. I vissa fall så har media rapporterat om dessa saluförbud som tagits av kommunala kontrollmyndigheter.

  Vill man ha information om vilka åtgärder som vidtagits för ett specifikt företag så måste man vända sig till företagets kontrollmyndighet. För företag som säljer olivoljor och liknande produkter så är det den kommun där företagets huvudkvarter är beläget som är kontrollmyndighet för företaget.

  Med vänliga hälsningar,
  Axel
 • Det går också att läsa mer om kontrollprogrammet för olivolja på Så här fungerar det nationella kontrollprogrammet för olivolja (livsmedelsverket.se)

  Med vänliga hälsningar,
  Axel

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.