Till senaste kommentaren

Nya regler om ingrediensförteckning och näringsdeklaration på vin, vad gäller?

Det är nya regler på gång för vin som gäller från 8 december 2023 avseende ingrediensförteckning och näringsdeklaration. Hur tolkar man ordet "producerat" i lagstiftningen? I vinindustrin innebär "producerat" oftast att vinet är fullständigt fermenterat i tank, det vill säga man utgår från när vinet är färdigt för buteljering. Så om detta producerade vin buteljeras efter 8 december 2023, behöver det då ha ingrediensförteckning och näringsdeklaration?
Alice

Kommentarer

 • Hej Alice!

  Med färdigproducerat/framställt menas att produkten uppfyller kraven för den kategori som den ska säljas som.
  Ett vin ska som exempel
  • vara färdigjäst, 
  • kommit upp i rätt alkoholhalt och
  • ha rätt syrahalt
  för att få kallas vin.

  Kategorierna och kraven för varje kategori räknas upp i förordning (EU) nr 1308/2013 respektive (EU) nr 251/2014. Det vin som är färdigproducerat före den 8 december 2023 men ligger på tank eller fat i väntan på buteljering får märkas senare enligt de regler som gällde före den 8 december 2023.

  Livsmedelsverket har tagit fram en informationsskrift om reglerna för tillverkning och märkning av alkoholhaltiga drycker. Skriften är nu uppdaterad med de nya reglerna om märkning av vin och aromatiserade vinprodukter med ingrediensförteckning och näringsdeklaration - Alkoholhaltiga drycker - tillverkning och märkning (livsmedelsverket.se).

  Vänlig hälsning
  Amanda
 • Två frågor gällande kravet på:
  Hur bör de nya obligatoriska uppgifterna presenteras på etiketten?
  Har man en bag-in-box förpacking, väljer några producenter att laserprinta en del av de obligatoriska uppgifter (oftast på toppen av boxen).
  Enligt tidigare förordning (EU) 2019/33, Uppgift om allergener (om ingrediensförteckningen tillhandahålls på elektronisk väg), importör, partiets nummer och bäst före-datum får dock anges utanför detta synfält.
  Innebär det att uppgiften: "Innehåller sulfiter" kan stå utanför synfält där de övriga obligatoriskas uppgifter skall visas?

  Andra fråga gäller näringsvärdesdeklaration och förteckning över ingredienser (oftast som QR-kod).
  Kan även dessa uppgifter märkas utanför samma synfält?

  Daniel
 • Hej Daniel!

  Se fråga 2) Hur bör de nya obligatoriska uppgifterna presenteras på etiketten? i Kommissionens tillkännagivande C/2023/1190 


  Vänlig hälsning
  Amanda

 • En producent har frivilligt redan implementerat en elektronisk etikett för innehållsförteckning med symbolen i ovan. Det räcker inte till enligt den nya lagstiftningen. Får jag lov att sälja denna produkt med felaktigt utformad etikett utan att märka om precis som om den inte hade haft en e-label tills dess att vinet i flaskan faktiskt är producerat efter 2023-12-08?
  Eric
 • Hej Eric!

  Det stämmer att de nya reglerna gäller för vin som producerats efter 8 december 2023. Det vin som producerats innan dess får vara märkta enligt de regler som är gällande före den 8 december.

  Vänlig hälsning
  Amanda
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.