Till senaste kommentaren

Nötter och fröer i förskola och skola

Är det förbjudet med nötter och sesamfrö i förskola och skola?


Livsmedelsverket

Kommentarer

 • Hej!

  Enligt våra riktlinjer bör nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö inte förekomma som ingrediens i den mat som serveras inom förskola/skola, eftersom de kan ge allvarliga reaktioner även vid små mängder. De förekommer dessutom ofta i en sådan form (bitar) att de lätt kan förorena annan mat vid bufféservering.

  Det är upp till varje organisation att själv besluta om att vissa livsmedel, som exempelvis nötter, inte får förekomma alls på förskolan/skolan.

  På sidan 38-39 i våra Nationella riktlinjer för måltider i förskolan står mer om allergier och specialkost, och på sidan 39 står det just om nötter och fröer. Och motsvarande information för skolan finns i våra Nationella riktlinjer för måltider i skolan. Se särskilt sidorna 19, 42 och 43.

  Välkommen igen!
  Livsmedelsverket
  (Uppdaterad )
 • Hej!
  Jag undrar förför denna rekommendation gäller förskolor och skolor, men inte äldreomsorgen? Varför gäller den bara nötter, jordnötter och sesam och inte andra vanliga allergier som också kan ge livshotande symptom?

  Ellen
 • Hej!

  Det stämmer att även andra allergier (t.ex. mot mjölk, ägg, vete och fisk) kan ge livshotande allergiska symtom. Dessa livsmedel räknas dock som baslivsmedel och de bidrar med näringsämnen i stor utsträckning. Nötter, jordnötter och sesamfrö är visserligen näringsriktiga men förekommer ofta som bitar och kan lätt kontaminera andra livsmedel på en buffé i skolan.
  Inom äldreomsorgen och på sjukhus sker serveringen vanligtvis på ett annat sätt jämfört med skolan. Sjuka och sköra äldre har dessutom ett större behov av energi- och näringstät mat vilket nötter och frön är exempel på.

  Läs gärna mer om motiven i denna hanteringsrapport om Måltider på sjukhus. Där skriver vi att ”Nötter och frön kan förekomma som ingrediens och som råvara i måltider på sjukhus om rutiner finns som säkerställer att detta kan utföras på ett säkert sätt för patienter med allergi mot dessa livsmedel”.

  Vänliga hälsningar
  Ylva

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.