Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska känna matglädje och må bra av maten
Enligt våra riktlinjer bör nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö inte förekomma som ingrediens i den mat som serveras inom förskola/skola, eftersom de kan ge allvarliga reaktioner även vid små mängder. De förekommer dessutom ofta i en sådan form (bitar) att de lätt kan förorena annan mat vid bufféservering.
Det är upp till varje organisation att själv besluta om att vissa livsmedel, som exempelvis nötter, inte får förekomma alls på förskolan/skolan.
På sidan 38-39 i våra Nationella riktlinjer för måltider i förskolan står mer om allergier och specialkost, och på sidan 39 står det just om nötter och fröer. Och motsvarande information för skolan finns i våra Nationella riktlinjer för måltider i skolan. Se särskilt sidorna 19, 42 och 43.
Välkommen igen!
Jag undrar förför denna rekommendation gäller förskolor och skolor, men inte äldreomsorgen? Varför gäller den bara nötter, jordnötter och sesam och inte andra vanliga allergier som också kan ge livshotande symptom?
Det stämmer att även andra allergier (t.ex. mot mjölk, ägg, vete och fisk) kan ge livshotande allergiska symtom. Dessa livsmedel räknas dock som baslivsmedel och de bidrar med näringsämnen i stor utsträckning. Nötter, jordnötter och sesamfrö är visserligen näringsriktiga men förekommer ofta som bitar och kan lätt kontaminera andra livsmedel på en buffé i skolan.
Inom äldreomsorgen och på sjukhus sker serveringen vanligtvis på ett annat sätt jämfört med skolan. Sjuka och sköra äldre har dessutom ett större behov av energi- och näringstät mat vilket nötter och frön är exempel på.
Läs gärna mer om motiven i denna hanteringsrapport om Måltider på sjukhus. Där skriver vi att ”Nötter och frön kan förekomma som ingrediens och som råvara i måltider på sjukhus om rutiner finns som säkerställer att detta kan utföras på ett säkert sätt för patienter med allergi mot dessa livsmedel”.
Vänliga hälsningar