Hej! Här är några tips på hur du minskar matens miljöpåverkan:
Minska på mängden kött, ät mer grönsaker och baljväxter istället. Pröva att byta ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter, eller minska på köttportionen.
Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.
Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.
Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön utan att bidra med så mycket näring.
Minska svinnet - förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.
Här är några tips på hur du minskar matens miljöpåverkan:
- Minska på mängden kött, ät mer grönsaker och baljväxter istället. Pröva att byta ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter, eller minska på köttportionen.
- Välj fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.
- Välj frukt och grönt som tål att lagras, till exempel grova grönsaker, och välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.
- Dra ner på godis, läsk, bakverk och snacks – de påverkar miljön utan att bidra med så mycket näring.
- Minska svinnet - förvara maten rätt, planera dina inköp och ta hand om rester.
Här kan du läsa mer om miljösmarta matval.