Till senaste kommentaren

Miljöpåverkan av kyckling och fisk jämfört med mejeriprodukter

Hej! För tillfället äter jag vegetarisk mat till lunch men äter kyckling (Svensk) eller fisk(msc) till middag, jag funderar på att börja äta mejeriprodukter så som ost (ostmackor) eller kvarg (med musli o frukt) till middag istället för att minska på klimatpåverkan. Jag har försökt undersöka hur stor miljöpåverkan svensk kyckling och fisk ( msc men kommer från olika delar av världen) har jämfört med  svensk kvarg, mjölk och ost men hittar inga bra objektiva källor som faktisk undersöker de svenska produkterna på ett nyanserat sätt. Så jag undrar hur stor miljöpåverkan har svensk kyckling (och eventuellt msc fisk från olika delar av världen) jämfört med svenska mejeri produkter (kvarg,mjölk och ost)?
Mvh Kacper
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Kacper,
  tack för din fråga. Vad glad jag blir över ditt engagemang för att äta mer hållbart!

  Många miljöaspekter

  Du har säkert sett vår information om miljösmarta val av Ägg, mjölk och ost, kött (inklusive kyckling) och fisk och skaldjur. Där skriver vi om flera sorters miljöpåverkan: Påverkan på klimatet, Användning av växtskyddsmedel, Påverkan på odlingslandskapet och på växt- och djurlivet, Övergödning, Risk för utfiskning och Påverkan på havsmiljön.

  Jag är osäker på om du huvudsakligen frågar om klimatpåverkan eller om frågar om miljöpåverkan generellt. Nedan skriver jag om klimat (utsläpp av växthusgaser), som det finns mycket data på som går att jämföra. Övriga miljöaspekter är svårare att jämföra rakt av, men läs gärna informationen på webbsidorna ovan.

  Utsläpp av växthusgaser varierar mellan olika livsmedel, men det finns även skillnader inom samma sorts livsmedel. Speciellt för fisk och skaldjur är det stor variation, och du gör helt rätt i att välja miljömärkt när du äter fisk.

  Mat-klimat-listan från SLU
  Från våra sidor om miljösmarta matval länkar vi till Mat-klimat-listan Sammanställning från SLU över skattningar av olika mats klimatavtryck där du hittar dessa siffor över variationen av utsläpp av växthusgaser (se sidan 10).
  6-11 kg CO2e per kg ost
  1.7-4 kg CO2e per kg fågelkött
  0.7-28 kg CO2e per kg fisk och skaldjur

  Öppna Listan från RISE

  RISE klimatdatabas för livsmedel har "Öppna listan" som alla kan ta del av. Denna inkluderar bland annat ost, kyckling och fem sorters fisk och skaldjur. Här är en länk direkt till pdf: Öppna listan – ett utdrag från RISE klimatdatabas 

  Våra kostråd
  Mat och miljö är ett komplext område och mycket forskning pågår. Utöver klimatpåverkan är det bra att tänka på andra aspekter som övrig miljöpåverkan och att ost, kyckling och fisk bidrar med olika näringsämnen. Våra kostråd tar hänsyn till både hälsa och miljö och handlar till stor del om att äta grönare och att äta varierat.

  Jag hoppas att detta svar är till hjälp!
  Välkommen att höra av dig igen om du har fler frågor!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.