Miljöpåverkan av kyckling och fisk jämfört med mejeriprodukter
Hej! För tillfället äter jag vegetarisk mat till lunch men äter kyckling (Svensk) eller fisk(msc) till middag, jag funderar på att börja äta mejeriprodukter så som ost (ostmackor) eller kvarg (med musli o frukt) till middag istället för att minska på klimatpåverkan. Jag har försökt undersöka hur stor miljöpåverkan svensk kyckling och fisk ( msc men kommer från olika delar av världen) har jämfört med svensk kvarg, mjölk och ost men hittar inga bra objektiva källor som faktisk undersöker de svenska produkterna på ett nyanserat sätt. Så jag undrar hur stor miljöpåverkan har svensk kyckling (och eventuellt msc fisk från olika delar av världen) jämfört med svenska mejeri produkter (kvarg,mjölk och ost)?
Mvh Kacper
Mvh Kacper
Följ inlägget
0
följare
tack för din fråga. Vad glad jag blir över ditt engagemang för att äta mer hållbart!
Många miljöaspekter
På våra webbsidor har vi information om miljösmarta val av Ägg, mjölk och ost, kött (inklusive kyckling) och fisk och skaldjur. Där skriver vi om flera sorters miljöpåverkan: Påverkan på klimatet, Användning av växtskyddsmedel, Påverkan på odlingslandskapet och på växt- och djurlivet, Övergödning, Risk för utfiskning och Påverkan på havsmiljön.
Klimatpåverkan
Angående klimatpåverkan varierar utsläpp av växthusgaser mellan olika livsmedel, men det finns även skillnader inom samma sorts livsmedel. Speciellt för fisk och skaldjur är det stor variation, och du gör helt rätt i att välja miljömärkt när du äter fisk. RISE klimatdatabas för livsmedel har "Öppna listan" som listar livsmedel som ofta konsumeras i Sverige och växthusgasutsläpp per kilo livsmedel. Listan inkluderar bland annat ost, kyckling och fem sorters fisk och skaldjur.
Våra kostråd
Mat och miljö är ett komplext område och mycket forskning pågår. Utöver klimatpåverkan är det bra att tänka på andra aspekter som övrig miljöpåverkan och att ost, kyckling och fisk bidrar med olika näringsämnen. Våra kostråd tar hänsyn till både hälsa och miljö och handlar till stor del om att äta grönare och att äta varierat.
Allt gott,