Till senaste kommentaren

Matsvinn, matavfall och FN:s hållbarhetsmål

Hej, här kommer två frågor.
 • Olika källor ger olika uppgifter om hur stort svinnet är per person och år. På Naturvårdsverkets hemsida står att 97 kg matavfall per person kastades år 2018, varav cirka hälften, 45 kg, utgjorde matsvinn. Vilken myndighets statistik är mest tillförlitlig?
 • I FN:s hållbarhetsmål om matsvinn, räknar FN då med matavfall eller är det svinnet som räknas? Vad är mängden som FN utgår ifrån 2015, som ska halveras till 2030?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer


 • 1. I Sverige är det Naturvårdsverket som tar fram siffror för matsvinn/matavfall. Det är svårt att få fram siffror för matsvinn och det finns inte senare siffror än för 2014. Matavfall har vi årliga siffror för, de senaste är från 2018. Området befinner sig under utveckling. Via vår sida Fakta om matsvinnsarbete når du Naturvårdsverket sida Statistik matavfall där du hittar information om siffror.

  2: Det mål som antogs av alla FN:s medlemsländer syftar troligen till matavfall, men det är matsvinnet som är de delar som kan minska. FN håller på att utveckla uppföljningen för indikatorn till den del av målet som syftar till att minska matsvinn i butiks- och konsumentled.

  Sverige har siffror för matavfall 2014 och 2016 och i förslaget till det nationella etappmålet som antogs i juni 2020 föreslås att ett genomsnitt av dessa siffror blir utgångspunkten och representerar siffror för 2015.

  Vänliga hälsningar
  Livsmedelsverket

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.