Till senaste kommentaren

Får jag sälja mat som jag lagat i mitt kök?

Hej!

Jag undrar vilka regler som gäller om jag som privatperson önskar tillaga mat i mitt egna kök hemma som jag sedan säljer till exempelvis en granne eller annan privatperson?

Är det lagligt och vilka regler måste tillämpas för att göra detta löpande varje vecka?

Vore tacksam för svar eller hänvisning till kontakt som kan svara på mina frågor

Kommentarer

 • Hej,
  tack för din fråga.

  Det är tillåtet att bedriva livsmedelsverksamhet i hemmet. De hygienregler som alla som arbetar med livsmedel måste följa gäller även när man tillagar mat hemma för försäljning. Läs också på vår webbplats om Så här fungerar regler om lokaler och hygien. 

  Mer information
  Det är mycket att tänka på när man startar en verksamhet. Det är till exempel viktigt att registrera verksamheten i sin kommun, se nedan.

  Vi har samlat information på vår webbplats som riktar sig till dig som vill bli livsmedelsföretagare:
  Registrera din verksamhet
  När du startar en livsmedelsverksamhet så behöver du registrera den hos kommunen. Kommunen blir din kontrollmyndighet. En anmälan om registrering ska göras senast två veckor innan verksamheten startar.

  Mer vägledning och hjälp

  Inom flera branscher finns branschriktlinjer. Det är de olika branscherna som tagit fram riktlinjer hur man kan gå tillväga för att se till att kraven i lagstiftningen är uppfyllda. Leta på vår sida om det är några branschriktlinjer som passar din verksamhet.

  Välkommen igen!
  (Uppdaterad )
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.